„ЦСКА – София“ получи скоростна лента за строежа на нов стадион

   Всеки инвеститор в България в последните дни вероятно си мечтае да се казва ЦСКА и да се занимава с футбол, защото плановете за изграждане на нов стадион на мястото на „Българска армия“ внезапно се ускориха с бясно темпо. И то със значително променени идеи от „ЦСКА – София“ за отношенията с държавата.

За последната една седмица бяха извървени толкова стъпки, колкото обикновено отнемат месеци. Залпът дойде от кмета на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова, която обяви, че няма проблем да се изгради нов стадион в чашата на настоящия. Само в рамките на няколко дни ЦСКА внесе инвестиционен план в спортното министерство, който скоростно беше одобрен. Преди да е изтекла и една седмица, от червения клуб се срещнаха с главния архитект на столицата Здравко Здравков, за да се издаде виза за проектиране. И според клуба има обещание това да се случи скоро, до 15-20 септември.

Най-добре е изборите да дойдат

Тази промяна в отношението на общината към „ЦСКА – София“ идва на фона на все още течащата процедура за приемане на нов план за управление на Борисовата градина и местните избори. Само преди месец Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се допусне разширение на стадиона, докато устройственият план предвиждаше само реконструкция с възможност за поставяне на козирки. Междувременно кметът върна плана за преработка, но не заради стадиона, а заради забележки в други области.

„Това е наистина една манипулация – няма подобно нещо (че има пречка). Ние сме обявили и сме готови и главният архитект го е заявил, че в рамките на чашата – такова е желанието и на собствениците на клуба, стига да са готови с проекти и финансиране – няма никаква пречка да се реновира или изгради. Отново ще кажа: имаме такова съгласие всички, че това може да стане в рамките на съществуващите граници за момента и няма никакви граници за това“, заяви Фандъкова преди седмица.

Обратът обаче дойде в момента, в който премиерът Бойко Борисов започна футболен тур из страната с обещания за помощ. Обиколката започна от Кърджали и новия член на Първа лига „Арда“, след което Борисов присъства на подновяването на строителството на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. И обеща, ако види крановете да работят, да окаже финансова подкрепа, „както сме помагали и на други места“.

Че темата е част от предизборната кампания, вече е безспорно. Кандидатът на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов лансира идеята ЦСКА да построи новия си стадион на мястото на националния „Васил Левски“, а „Българска армия“ да остане тренировъчен. Според него при действащата нормативна база е невъзможно да се построи стадион от категорията, която ЦСКА иска и има нужда.

Няма яснота как на „ЦСКА – София“ изведнъж им потръгна след толкова упорито противопоставяне от общината, но вероятно са улучили добър момент. В клуба на Гриша Ганчев обаче, изглежда, бяха готови за подобно развитие и не се бавиха нито миг. И дори поискаха много повече, отколкото досега.

Стига „робски“ наем

Инвестиционното предложение включваше и промяна на формата на стопанисване на стадиона. От миналата година „ЦСКА – София“ има договор за наем с държавното дружество „Сердика Спортни имоти“ ЕАД, което е в активите на спортното министерство. Сега обаче от клуба искат този договор да се развали, а да бъде учредено смесено дружество, в което държавата да апортира стадион „Българска армия“ и тренировъчната база в Панчарево. От своя страна „ЦСКА – София“ се ангажира с финансова вноска на стойността на апорта, като по този начин двете страни си поделят участието. „Тази идея не е изцяло наша, а се роди в разговорите с представителите на държавата за най-удачната формула. От една страна, ние искаме гаранции, че няма да ни бъде прекратен договорът, а държавата ще си запази собствеността“, коментира за „Капитал“ адвокатът на футболния клуб Станислав Трендафилов.

От „ЦСКА – София“ изтъкват още, че наемът заедно с данъците формират сума „която е по-голяма от бюджета на „повечето клубове“ в Първа професионална лига. В същото време от клуба твърдят, че при сегашните отношения не е възможна процедура, при която дружеството да осъществи необходимите инвестиции за строителство на нов стадион. „Освен това ние сме надхвърлили четири пъти заложената инвестиционна програма само за Панчарево“, коментира Трендафилов.

Преди месец и от „ЦСКА – София“ имаха други идеи. Техният вариант беше футболният клуб да не плаща наем на държавата, а на инвеститорите. Тази идея обаче криеше в себе си редица проблеми. Това можеше да се тълкува като държавна помощ, защото се явява пряко финансиране от страна на министерството.

Сегашният вариант с учредяването на изцяло ново дружество с поделена собственост обаче крие обичайните за отношенията в България рискове. Не са един и два случаите в последните 30 години, в които впоследствие частната компания чрез юридически хватки, най-вече чрез увеличение на капитала, е успявала да приватизира дружеството. Освен това тогава ще отпадне необходимостта да се плаща наем на държавата, а и разходите по изплащането на данъците ще трябва да се поделят между двете страни.

„Няма начин това да се случи, защото за увеличение на капитала ще трябва решение на Министерски съвет. Предлагаме разпределението на дяловете да е по равно и ръководството да е общо. Няма по-чист вариант, за да си гарантираме инвестицията“, коментира Трендафиломв.

Все още няма потвърждение от спортното министерство дали е съгласно на такъв вариант, но до момента министър Красен Кралев стои на страната на червените по конфликтните точки за изграждането на стадиона и вероятно тази промяна е съгласувана с него.

И отново препъни-паркинг

Както и при обсъждането на новия ПУП на Борисовата градина, остава неясно как ще се развие казусът с изграждането на паркинг и достъпа на автомобили до стадиона. Идеята на екипа на Гриша Ганчев е да се изгради подземен паркинг под настоящите тренировъчни игрища и евентуално да се построи тунел от бул. „Драган Цанков“, който да отвежда колите от и до стадиона. Тази идея обаче драстично надхвърля рамките на чашата на стадиона и дори изисква да се разкопае част от парка, за да се осъществи.

Именно в концепцията за подземния паркинг, според арх. Борислав Игнатов, се крие проблемът с новия стадион. Той смята, че подобно нещо не може да се случи според Закона за устройство на територията, тъй като паркоместата трябва да са в границата на имота, а исканите 3000 места няма къде да се разположат. „Тези имоти имат основен недостатък, че до тях няма достъп, няма съществуваща улица, затова не може да има и паркоместа“, заяви той. Спортното министерство вече поиска от главния архитект на София и община „Средец“ „територията около стадиона да бъде предоставена на „Национална спортна база“ ЕАД, респективно на ММС“ заради изискванията за изграждане на паркинг. Но дори и да се развие положително това искане, остава въпросът как ще стига до този нов паркинг.

В цялата история вероятно са преекспонирани и изискванията на УЕФА за категоризацията на стадионите. Лансира се версията, че за четвърта категория са необходими 3000 паркоместа, но всъщност изискванията са за 150 места за VIP паркинг и 1000 кв.м за разполагане на телевизионното оборудване. Новият стадион на „Атлетик“ (Билбао) например разполага с 300 паркоместа при капацитет от 53 хиляди зрители и догодина ще домакинства мачове от груповата фаза на европейското първенство по футбол.

„Този въпрос има много различни решения. Знаейки каква е реакцията на обществеността, ние смятаме, че е редно да не стои на първо място, а да се подхожда поетапно. Искаме хората се убедят в добрите ни намерения със стадиона и тогава да преминем на тази тема“, казва адв. Трендафилов.

Сега остава да се види колко време ще отнеме на „ЦСКА – София“ да извърви процедурите и дали изборите и резултатите от тях няма да повлияят на темпото.

 

349 коментара по статията

 1. Мухали,
  ядях бг храна от стол - тара Тор и шнитцел от къймъ 8)

 2. Ай нова, че сте нагазили в дълбоко блато, гледам :)

 3. Внесох първа вноска за Ладата, ама докато излезе децата пораснаха и вече искаха друга кола...

  Това е случка от реалния живот, дейба :(

  1. E къв каун сити, кат не си тарикат кат Цолю и родата мубе (fp)
   Те имаха по 3 вноски за лада, зимаш едната за 6100 вл и продаваш другите две одма за по 10000 вл., съответно прайш три нови вноски и пак си на далавера!

   1. Е, ся. Казвам ти, това един комшия ми го казваше, той почина вече човечеца.
    Иначе баща ми караше москвич по онова време, дванайстак :)

   2. 20000 лв. за нова самара на изхода на Мототехника!
    Действителен случай! :)

    1. бем ти стандарта ... 15 години едната заплата за кола заделяш ... аз ше си купа С класа бре, че и за лодка и каравана ше останат :)

     1. Ше купиш чушки.
      През онез години кола втора ръка струваше майка си и баша си.
      Едно момче си купи допотопна шкода 1000 за 5000 лв.... :)
      Тия от Кореком не бяха за всеки...

      1. е аз кво казвам бе гъз ... прочитай повечко пъти бре да обмислиш кво е искал да каже автора :)

        1. ти на кво викаш епитет бе, гъз? :)

  2. А ся при Тиквите:
   "На петокласника Гошко му се наложи да напусне училище, защото му излезе класирането за детска градина!"

   1. Сега положението е грамофон свири, майка плаче. Дотам докараха образОванието.

    1. аз не смятам, че преди беше по-добро ... ама ай да не влизаме в друг спор :)

 4. Дайми Брадвата
  09/09/2019 в 11:31 Отговор
  Мхм...
  И ся щеше да си в ДЗИ със 130 лв. зарплата.
  Или по специалността в СТЗ "В. Коларов"...

  И Лефкада щеше да я гледа през крив макарон :)

  1. аха и щеше да се вози прав на един чешки дюшек и с един кол да се бута и да си мисли, че кара съп :))))

    1. Шкорпиловци малко трудно ... по-скоро в Китен или Мичурин :)

     1. Ами където им е ведомствената станция,то много друг избор нямаше :)

      1. е Шкорпиловци не беше ли за ония героите ... по-равните ... :?

       1. Щях още да съм чиновник в Минпроект с 270 вл. заплата и по цял ден щях да си клатя краката и да си пуша в стаята!

        Ем колко по-равен е бил мислиш :)

        1. 270 лв. балабар с жена му и помощите за децата :)

  2. Ее, да не бъдем крайни!
   На картичка, докат се реди на опашка пред киното в Ахтопол. :)

  3. Щях още да съм чиновник в Минпроект с 270 вл. заплата и по цял ден щях да си клатя краката и да си пуша в стаята! За сметка на това на всеки 5 години щях да си подновявам жигулата, като всяка щеше да ми излиза без пари, както и да живея във ведомствен тристаен апартамент, с право да го купя след 10 г. за 10 к.вл. Заемът за апартамент беше с 20 лв. вноска! Всяка година щях да си почивам във ведомствена станция на морето, картата беше 49 лв. за 14 дена, за 4 членно семейство! За сметка на тия "неудобства", учението и здравеопазването щяха да са на ниво и напълно безплатни! В замяна и като благодарност към Партията, ако трябва щях по 3 пъти да минавам пред Мавзолея на манифестациите! (ceseka)

   1. за 500 месеца ли бре? бах тоя заем (yahoo) (rofl)

   2. Е то на вас комунетата тва ви е целта, да зимате пари, за да си клатите краката, на тва ви научи комунизЪма, живуркане на принципа авнс-заплата, а ся кат трябва да поработиш, за да изкараш пари е много лошо

   3. Будалкаш ни! :)
    През 89та едва ли си бил завършил, камо ли да взимаш 270лв. кат млад специалист!
    Освен ако не си бил задочник... ;)

    1. е дедо е на почти 60 бе ... как няма да е завършил или ти щот малко така по-бавно развиващ го виждаш и затова така говориш? :?

 5. Приятелката ми е невинна жертва на дългогодишен тормоз. Снимки, направени преди повече от 10 години от човек, когото е обичала и му се е доверила, са използвани за шантаж и изнудване от него, след като тя слага край на връзката им през 2011 г.

  (rofl) (yahoo) (alf)

  1. Нормалише. Неа демократия е либерално-консервативна партия. :)

   1. А ние строим София Тех Парк ;(

     1. ...либерално-консервативна ...

      Ваша милост лЕберал ли е или коМсерва ;?

      1. Либерализъм по отношение на пазара.
       Консерватизъм като морална концепция за запазване на традиционните обществени ценности. :)

       1. Демек дръвено-джилязо. Фурнаджийска лопата. Хем така, хем онака .И тако и вако ...

         1. 5 септември Съветския съюз обявява война на Царство България. Въпреки това, правителството на Константин Муравиев обявява война на Нацистка Германия на 8 септември 1944 г., като същия ден войските на СССР навлизат в страната.

          Коврата си е ковра баце. Няма как в либерална среда, дето жената дръжи "кесия", да има "традиционни" ценности, пък били те християнски, мюслумански или постортодоксални("комунистически морал"), тва са мноо опасни блянове, 9-ти Септември е симвул на това!

          1. 9 септември е символ на неистовите властови мераци на един сатрап, тръгнал "по братски" да поробва с цел икономическа изгода ;)
           Ти как го дефинираш това?

  2. Пууу дейба и тоталната липса на малшанс, как па ний един път за тия пропилени 30 години не случихме на управници кат гръцките, майка му и прасе!? ;(

   1. Ние май в последните 130 не сме случили, ма карай да върви :(

    1. Бе един път случихме, ма Дед и Цолю го изгониха, щот го набедиха за цър. :)

     1. ахаххаахах деба неговата мама крадлива ... ти дан си бил там около него и ти да си цоцал ... :?

      1. Уви, не.
       Инак щях да го посъветвам да прекърши политическите мераци на меркантилното царче, подклаждани известно от кого, тъй и тъй държеше и трите власти.
       Ма хамериканцити не му простиха...

     2. Случихме сано за малко с Царя и Станишев, ма вий крадливите костовисти и онея корумпирани безпринципни герберасти, пръкнали се баш от неуспелите седерасти ги изгониха, даеба!

      1. Аааахахаха
       Я пак, откъде се пръкнаха герберастите? :)

      2. Чичко ти Цар ше го запомна с две неща - разпродажбата на безценица на ЕРП-тата и вкарването в политиката на Боко Тиквата.
       Това ми стига от него.

 6. Дайми Брадвата
  09/09/2019 в 10:48 Отговор

  Друг факт е, че паляците въродиха доктрината Плисудски и идеята за Жечпосполита, т.е. нещо като "Полша на три морета" в смисъла на брюкселските мераци за Европа на 2 или 3 скорости, та ко ви аресва т.нар. паляци ви определят европското бъдеще, щот те са готвят да водят бащина дружина на низвергнатите европци... (H)
  Та в тоз сми ич не са цвете.

  Нищо чудна да подпишат пакта Путин-Дуда и да разделят Украйна. Така банката ши спести от държавна администрация ;)

  1. Паляците верно ме изумяват!
   Айде, безкрайно топлите им чувства към брацкия рушки народ - тва ясно, даже оправдано.
   Ма крайния им шовиниъм..
   Па и парламата ти да обяви Иисус Христос за полски крал - е те тава не го вдявам ич! :)

 7. Жената са прибраха с малкия от лидъла с две консерви кисело зеле, че има алпийска седмица, във фризера имаме джолан, та довечера джолан с кис зеле и брецели посред лято :d

  1. Ебати отстъплението от баМкетната кОлтура :D

   1. Ти на мойта банкетна култура на малкия пръст немож да стъпиш, комуне 8)

    1. Чи поканима една вечер в "Капана", да видим моа ли или немоа, споко жината и децата нeма да ги водя :P

     1. ти си за Водолаза бе ... за къв Капан говориш :)

 8. Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.

  1. Бе он пришол със танка, ма сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил ни фърлил в студените му обятия!
   Оня същия, дет искаше от София да прави картофено поле. :)

   1. ми да прави бе ... България да не е София само ... :))))

 9. После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…

  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

 10. Дейба, тоа клечо снощи голям мач направил. След втория сет си легнах, а тоя замалко да обърне кака Надка :?

 11. Пактът Пилсудски-Хитлер

  Това си беше бисера на деня (rofl)

     1. Сори, объркал съм линка. Исках да сложа снимка от подписването на пакта Пилсудски-Хитлер, ама без да искам съм сложил снимка от подписването на един друг пакт.

       1. Знам и втория, и първия. Само дето нищо не доказва :)

        1. Ехехехееееее (alf) че да не са прости да оставят доказателства ве (rofl)

     2. Факт.
      А и малко хора знаят, че при анексирането на Судетите и паляците отхапват залък. :)

      1. Естествено, че е така. Само че тази среща, съчетана с наивитета на Невил Чембърлейн, реално не води до разсрастването на конфликт. И паляците, както им казваш, се оказват много меко казано изиграни от немската и съветска сган. Е това е факт :)

       1. Друг факт е, че паляците въродиха доктрината Плисудски и идеята за Жечпосполита, т.е. нещо като "Полша на три морета" в смисъла на брюкселските мераци за Европа на 2 или 3 скорости, та ко ви аресва т.нар. паляци ви определят европското бъдеще, щот те са готвят да водят бащина дружина на низвергнатите европци... 8))))
        Та в тоз сми ич не са цвете.

        1. Мхм, нещо като идеята за Велика Албания в съвременен прочит? :?
         Ние искаме на три морета, ама дори не можем да стигнем до тях?

         1. Номера е да се добереш със здрава кола до Маказа, след тва е лесно :)

 12. Баси комунярския сайт, после са сърдат га им кажат, че България ше се опрай, га и последния комунист е два метра под земята (shake)

  1. Е, това вече е крайно :)

  2. Ми не точно! По-скоро ще се оправим когато и последния т.нар. "опозиционер" от тогава е два метра под земята! Защото на практика цъфтяхме под умелото управление на Партията и лично на др. Бай Тошо и в един слънчев момент неговите съпартийци решиха да му спретнат преврат и да го капичнат! И точно в тоя момент те, от нищото, без никога някой не само да е чувал за тях, но дори и не е предполагал че има такива, и хоооп са появи неква "опозиция". Нагла, алчна, тъпа, арогантна, жадна за власт и силно корумпирана! И откъде произлезе разбираш ли - ми от некви криминални затворници, от некви пияндета дет са били отхвърлени от членство в Партията, от некви регионални функционерчета, които никой не знае и не познава ... Еми, его резултата калпава опозиция смени комунистите, мутри заграбиха властта, народът се отчая и се остави в ръцете на недоучили простаци и последното място по стандарт на живота е ВЕЧНО НАШЕ!?
   КАЗАХ!

   1. Мхм...
    И ся щеше да си в ДЗИ със 130 лв. зарплата.
    Или по специалността в СТЗ "В. Коларов"... :)

  1. Рибентропе, ко не ти харесва, "Дойче веле" и "Свободна европа", че ги слагаш в едно гърне с "Пик", "24 часа", "Уикенд" и "Шок", нящу аслъ немоа ти схвана математа :?
   И благодаря за статията ма съм я чел, ощи кога излезе. Ма я препоръчай на Чичката не на мене! Оти язе не съм роден със сребърна лъжица у устата, затва и нема нужда.
   А ся да видим ти пък кво разбра!!!

   1. Не можеш да схванеш, де. И аз това викам, отдавна ти го говоря, че не схващаш некои неща.
    Просто цитати от подобни платени сайтчета не стават за исторически спор (който водехме за Хомейни) ;)

    1. И ква е историчността в това че Хомейни е креатура на СССР :?

 13. Днес от сутринта ;(

   1. Eм, който не е чел книги навремето и сега чете соросоидните сайтчета така му се получава :(

    1. Той е чел, ама е чел "правилните книги" издателство ОФ ;(

     1. Щом ми цитира съвременната версия на Дойче веле кво да говорим...

     2. То както сте тръгнали, ОФ-то скоро ши са наложи да го възтановим! :(

      1. Не се засилвай чак толкова :)

 14. През 29-30 септември в Мюнхен по инициатива на Хитлер се провежда среща между ръководителите на правителствата на Великобритания, Франция, Германия и Италия. Въпреки обещанието в писмото до Чембърлейн обаче чехословашките представители не са допуснати до обсъждането на споразумението.

  Представители:

  Хитлер и Мусолини – от страна на Антикоминтерновски пакт, и
  Даладие и Чембърлейн – министър-председателите на Франция и Великобритания.

  (yahoo) (hahaha) (alf)
  e признаха си най-накрая!!!

 15. Лидерът на Либералдемократическата партия на Русия Владимир Жириновски определи Полша за главен виновник за избухването на Втората световна война.

  Той отбелязал също така, че именно Полша, ръководена от Йозеф Пилсудски, е била един от първите съюзници на Адолф Хитлер през 1930-те години.

  "Пактът Пилсудски-Хитлер беше пописан още през 1934 г. Полша, подобно на Франция и Великобритания, сключили Мюнхенското споразумение през 1938 г., мълча по време на анексирането на чехословашката Судетска област от германците, аншлуса на Австрия. Без това за война на Германия със СССР през 1941 г. и дума не можеше да става", написа Жириновски в Telegram.

  Тоа Рибентропа се загуби нящу :?

 16. Честит празник, скъпи другари!
  Нека пребъде във вековете нерушимата, братска българо-съветска дружба и дано доживеем победата на здравите сили над империализма!?
  ЧЕСТИТО!
  (bg) (cska)
  (ceseka)

   1. НИКОГА няма да умре в сърцата на ВЕЧНО ПРИЗНАТЕЛНИТЕ БЪЛГАРИ!?
    (bg)(cska)
    (ceseka)

 17. „Дали все още обичам Формула 1? Разбира се, но когато не се справяш добре, а знаеш, че умееш много повече, няма как да си доволен”, завърши Фетел.

 18. „Мисля, че неговото пилотиране малко прекрачи границата. Как обаче ще искаш да го накажеш на „Монца”? Мисля, че може би щеше да има граждански бунтове. Да, за мен той го избута. Сигурен съм, че след време ще показваме отново тези кадри и ще показваме как е било на „Монца” през 2019-а.”

  „Това е още един от проблемите ни (визира Ф1 като съвкупност – б.р.). Искаме да виждаме здрави битки, но къде точно минава линията? Той можеше да отнесе наказание за това, че избута Люис. Въпреки това искам да им отдам нужното уважение, тук имаха най-силната кола”, допълни Волф.

 19. И тез ли пред избурно строят стадион за финалите на европейското 2030

 20. Добро утро и дано уцелейм в гадния понеделник!

 21. гледам финландия - италия и пише тампере стадион

 22. пийм сливова и маам грцки шуколат с портакал, мммммм
  (friends)

 23. еми квода викажа:
  неска дойдаха 4 миго гледат - 3ма мислат, 4я преди макло го стопкапарира 8)
  i (friends)

     1. апартамента дет живееше сина в най-елитния кв. Борово на 100лицата ве, смотанъ (fp)
      Обевих го миналата 7ца и заминах у грция. Наскачаха ма брокери хиени, сано че дукат са усетат, ошт първите ФЛ дет го видеха го аресаха 8)

      1. е що ти го продаваш бе търтей...?

 24. След отстраняването на емблематични за разследващата журналистика имена от Нова тв, собствениците й Кирил и Георги Домусчиеви очевидно са решили да се освободят и от солидната мрежа на регионалните сайтове на Dariknews.
  Новаторството на Домусчиеви стартира от Варна – там екипът вече е елиминиран откъм връзката си със сайта. За това съобщи във Фейсбук главният редактор на Дарик радио в морската столица Наталия Господинова.

 25. Аве Ферари, Аве моа (cf)
  ЛьоКлер (cska)

 26. ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Левски води на араби в контрола
  (rofl)

  1. Ши ги ебнат, арапити не правят разлика :p

 27. Я че палаво химнче имали моняците!
  След него - талянското палава творба на Верди! :)))))))))))))

  1. Едно време бях свикнал да слушам немския и след него италианския химн:)

   1. Едно време...
    Напоследък освен немския си навикнал и на грейтбританския... 8))))

 28. Убуу състезание стана, ако и да с пичели катъра! :)

 29. Фетелко май няма да изкара още дълго във Ферари.

  1. Във Формуляка дори.
   Имам чувството, че вече не се забавлява...
   Кат едното нищо мое да скокне към ВЕЦа или големите кинти в Хамерика. :)

   1. Сигурно след като е бил няколко пъти шампион, не му е интересно да кара в отбор, който няма шансове за титла.
    Но негова си работа, Льоклер вече изглежда готов за първи пилот, по-добре в отбора да дойде още някой млад и жаден за успехи пилот.

 30. Ибаси състезанието направи Льоклер!
  (cf)

 31. Негера дали не направи "грешка" за да пропусне Ботас...

 32. Негера се наяде ан хой, обаче Ботас става по-опасен за Льоклер.

 33. Тъй, да докладвам,Пловдив мези не струва грам, хапнахме ено кюфте и ена наденица за 25 лева и са прибрахме, пълна тъпотия, довечера ше рапортувам и от бирфеста, ма и за там не съм обнадежден :(

 34. Страхил Попов: През първото полувреме не стояхме лошо

  Така е, не беше лошо, но вие стояхте , а те играеха футбол...

  1. явно си го пропуснал първото полъвреме... аз не видях някой да играе футбол...

 35. Умира Бат Бойко…
  Пред портите на Рая го посреща Свети Петър:
  – Здравейте, господин Борисов!
  – О, здрасти Началник!
  – Вие, господин Борисов, сте известна личност и наш дълг е да ви дадем право на избор къде да останете – в Рая, или в Ада! За тази цел, ще прекарате по един ден и на двете места и сам ще изберете след това!
  Отиват в Ада, влиза Бат Бойко и гледа: огромно голф-игрище, всичките му стари дружки от мутренските времена, далавераджии, политици… облечени в маркови костюми, маси с хайвер и шампанско, мацките с яки задници и огромни цици, Дяволът – страшен пич, направо като негов брат само майтапи и простотии ръси … абе, Рай!Минал денят, нашият предоволен! Дошло време да иде в Рая! Там красота, спокойствие, мили хора, скачаш от облаче на облаче, свириш на арфа….И там изкарал добре, но в Ада по – се изкефил и предпочел да остане там! Влиза Бат Бойко наново в Ада и гледа… пуста земя, покрита с боклуци, смрад, отврат, приятелите му в дрипи, дяволът ги юрка към казана, мацките скапани и грозни… нашият – изумено:
  – Абе, Дяволе, слушай брато…вчера тука беше супер…голф, хайвер, шампанско…кво стана?
  – Аааа, почти като при вас… това вчера беше предизборната кампания…….днес вече си гласувал…

  1. За огъня в Ада нищо не пише, да не би Бойко да го е загасил със стари пожарникарски методи :?

 36. Пия адин чай и фатам пътя за Зара, да купим макаронки на учиника!

 37. Скункса и скункската по бътъвъ

 38. Ем решено е , отиваме на Пловдив мези, чал ви

   1. Ся ща обвини, че нямаш банкетна халтура.
    Майните колят праси пред Тримона сал по Коледа! :)

     1. Фана ли един тон риби ве

 39. Добро утро :) тъй дилемата е следната за днес, къде да са разходим, до Пловдив мези на Лаута или до Бирфеста на Джендема :?

  1. Мързи ма ода чак до Пломдиф, ши ида до Зара на пазара :(

   1. То тва беше третия вариант, Зоопарка в Стара Загора, ма се отказахме от него

    1. ше уплашеш животинките ве караконджул :)

 40. Двубоят в Париж започна със закъснение, след като организаторите пуснаха химн на Андора вместо албанския. Делегацията от Балканите протестира и това доведе до забавянето на началния сигнал със седем минути. На полувремето дикторът на "Стад дьо Франс" се опита да поднесе извинения, но сътвори нов гаф, като се обърна към Армения.

  (yahoo)

  1. Невежи са франките и надменни, само цар Калоян ги оправя тях!

  2. За отмъщение в Тирана да им пуснат "Дойчланд, Дойчланд..." :)

   1. И за извинение реч на полицая от Ало, Ало :)

    1. И да заколят петел да ги нагостят ! :)

  1. Що ве Зетя много добре са представи, чак второто полувреме смених каналя.

   1. Мен Бодуров мноо ми ареса. Жалко само, че не изкара ЧК, че да се представи в пълния си блясък! :)

    1. Що мислиш го упъди Люпко!

     1. Aaa, Дедо го натири зарад друго, щот са мисли за таратор у умивалнята.
      Инак с играта си радва оранджавите привърженици и съдийското съсловие! :)
      Ма напрай ли ти вчепатление снощи, колко малко фаулове сториха наще? Не смееха да влизат. Инак у родната Премиерска лига яки балтии раздават... 8)

      1. Гледах само първото полувреме, ма тия хрусталнити не се напъваха особено че да се получат сблъсъци за фалове, затуй и наще балерини не прибягваха до балтии, така мислъ.

 41. гоооооолллл.... ахахахах кво яко им го набиха....

 42. гони го бе деба селяндура как псува....

 43. айдеееее кор за србето!!!!

 44. Ем, нашите добре. Само 4:0, кво толкоз... :?

 45. Без кохезия между ариергарда и офанза няма да стане

 46. Реактивна рапта чуек

 47. аххахаха набеден мизерник

 48. Бира да пия ли :?

 49. Мъри каза до 4:0 е добре

 50. Ши на приключват

 51. джентъменски изпросена дузпа... няма такива мастии кат тия...

 52. РеАктивен и ПроАктивен ееее ехееее Рибентроп ряпа да яде ...

  1. мамата ди ибало... 27 процента владеели срещи Испания... ми они кат не им я дават, колко да владеят... :?

   1. Колкото толкова

 53. Баце да падаш от тия биткаджии нелепи , значи трябва си много лемав ;(

 54. хари кей 23-ти гол... време е реал да дават тия 200 млн. за тоз голов хищник

 55. Туй Хариту нимой кат Гонзу да я бодни (shake)

  1. Той Гонзо колко ти го бол, още ти е размътена кратуната (hahaha)

   1. Ти пусна редакцията :?

 56. Дай та фланелка, Черньоф!

 57. у 27-та минута наште свършиха въздуха ;(

 58. имаш Ники Михайлов, а ми пускаш тоя папагал на вратата...

  1. къде е Божинката, питам аз (silidu)

 59. подуенската школа... (shake)

 60. ахахахха тоя Кейн ли струва 200 млн. дет кат на махленски мач се юрна напред... па Бодура не може го стигне да покрие засадата... (rofl)

  1. Бе мълчи си вееееее (silidu)

   1. е кво бе... тоя гол беше плод на една ВЕКОВНА традиция....

 61. Абе бийм ги по пръви удар към врататЪ (bg)

 62. ей голямо хвалене голямо нещо на тая тумба дърводелци....

 63. Лидера на свободния свят ми иде шнура (bg)

 64. Аааааахахахаха
  Ега ти случката! (alf)
  За 1ви път, откак зяпам Ф1, виждам подобно нещо!
  Айде, 1-2 да изпуснат тайминга - бива, ама 7 от 9... :)
  Жалко само, дет Сайнц не се възползва.
  Пффффф, 1.6 с е страшно мноо. И над секунда от рената... :(

  1. Ас дан съм айляк кат теби бе, аз бачкам! (silidu)

 65. За последно 31-годишният страж бе под рамката на 1 юли тази година. Тогава столичани имаха спаринг срещу спечелилия промоция за четвърта германска дивизия Тюркгюджю. Резултатът бе катастрофален за възпитаниците на Петър Хубчев - 0:4.
  Николай е твърда резерва на Милан Миятович. Не получи шанс дори срещу последния в класирането Витоша (Бистрица). Това даде повод през седмицата на бившия нападател на Левски Валери Божинов да скочи на Петър Хубчев. Божинов заяви, че според него забиването на Михайлов на пейката се дължи на конфликт на лична основа, а не на качествата му.

  Dumb and Dumber! (alf)

 66. Николай Михайлов отново ще застане на вратата на Левски, пише "Тема: Спорт".

  Това ще се случи утре, когато "сините" ще срещнат втородивизионния дубайски Емирейтс. Контролата е от 17:30 часа, на комплекс "Евима Спорт Център" в Банско.

  Днес у леФскиту утри у Националниту, ко съ м уй!

 67. "И преди сме правили добри мачове с Англия. Затова всички трябва да си обичаме националния отбор, да го подкрепяме, защото ние си го изградихме по такъв начин. От школите до клубовете", каза Мъри.

  пУтк репяйти си го ве, а какви сте вие определяме ние (shake)

 68. Станимир Стоилов: И преди сме правили добри мачове с Англия.
  Аз не мога да кажа на футболистите си да атакуват в един мач, а в друг да се бранят. Винаги съм искал да играят по един начин. Срещу Англия се представихме добре, просто те вкараха от четири удара. Знаехме, че няма да се класираме. Важното бе да направим опит да видим какво можем. А и по този начин най-лесно може да се видят къде не вървят нещата по линии, къде изоставаме. Да се поправят слабостите. Сега също нямаме големи шансове да се класираме. Затова трябва да се гради за следващите квалификации.

  Начи до към 0:6 ще да е добре, предвид състоянието ни, от там нагоре вече кунфуз :?

 69. Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

  Ся едно заемче да пусне, кадя 2-3 трюльона швейцарски франка!

 70. България получава ресор "Образование и култура" в ЕК?

  Напреееед науката е слънцееее (bg)

 71. Отиваме на гости на наще и след тва ше мятаме бири с Бирката в капана :)

 72. Селяни,
  Прощален плаж прайм и тръгаме към бескрайната, мокра, влажна, кишава, ветровита, тъччмна, страшна, студена, противна, депресарска и самоубийствена зима!

  1. Ай тръгвай бе, ненапочивал се! :S

 73. Пфффф
  Доле предизборно ни праят торотоаря.
  Шум, прашоляк, псувни и красъци... :(

   1. еда, плачеше за ремонт, ма що чакаха изборите. Па и по пр аздниците... :)

    1. Ми що, бързат да не оставят работа за Мая ве! :D

     1. Деа тамплиерката деа.
      Кой знай тя пък кви шеги джурка, ко стани кметица! :)

 74. Peгиoни ĸaтo тУcĸaнa и Бopдo oтдaвнa зaвиcят oт бeзoблaчни и cпoĸoйни лeтa, зa дa пpoизвeждaт eдни oт нaй-дoбpитe винa в cвeтa.

  (alf)

 75. Πaoлa дeл Kacaлe пocoчвa, чe гpaдyшĸaтa e yнищoжилa пoнe пoлoвинaтa пpoдyĸция в ceмeйнaтa винapнa ĸpaй бpeгa нa Aдpиaтичecĸия oĸeaн. "Hиĸoгa дoceгa нe cъм виждaлa тaĸaвa гpaдyшĸa", ĸaзвa тя.

  ;( аве за ко ядахти парите на бащите си да ва учат по 5-6-7 години у таа пустаааа СофиАААААААА веееееееееее. Един смотан транслейтър немойти да управлявати вееееееееее (silidu)

  Цольо споко, конкуренцията плюя!!!!!

  1. Ма нищо не отбираш!
   Следват премиерския пример, дет он говореше за "екваторията" на Черно море...
   Чуекът си го каза бря: Аз съм прост и вий сте прости, затова се разбираме! :)

 76. В 1916 година Макензен води успешна кампания срещу Румъния (под командването на генерал Ерих фон Фалкенхайн). Той командва многонационалната армия от българи, турци и германци. Въпреки това атаките му са много успешни, разбивайки румънските, руски и сръбски части, изправени срещу него. По време на боевете в Добруджа Макензен влиза в конфликт с командващия Трета българска армия – генерал Стефан Тошев, който отстоява интересите на българската страна. Генерал Стефан Тошев е сменен с генерал Стефан Нерезов на 23 ноември 1916 г. През юни 1919 г. преминава в запаса..

  103 години от българското военно чудо - Добричката епопея

  Бог да прости загиналите. Бог да прости и нас!

 77. Така че, вместо да се окайваме вечно като жертви, да застанем гордо и честно и да се извиним, като разкаяли се насилници, на гърци, сърби, македонци, турци и румънци! Както прави всеки възпитан и цивилизован човек. Разбирай – народ!

  (bg)

  Ей тоа пийняк е по-омен от Ромба, аз неможах да им го набия така на тия фашаги!
  Браво Калине, евалла Терзийски!

  1. Никак не е трудно някой да е по - умен от ромба.

   1. (hahaha) цялата я прочети, май некой се е осъзнал, ква свинщина сътвори (rofl)

   2. Но преди това България е била активен съюзник на нацистка Германия, действително не е изпратила войски на Източния фронт, но е изпращала големи количества провизии, а в същото време е участвала редом с нацистките войски в окупирането на Югославия и Гърция – две независими държави, борещи се срещу нацизма!

    Аве на тоа калин къф му е ника в Експерта (alf)

     1. бих са радвал ма не e, немой да пий колкот мен :P

 78. България не може да се измъкне от едно разкритие и от едно покаяние – не може да представя вечно себе си за свята и невинна жертва; защото България е била жертва, но е била и насилник, окупатор, пронацистка държава с ужасна и на всичкото отгоре – безчестна политика.

 79. И е ясно, че Русия е нямало как да бъде спряна само защото часове преди да нахлуе, е извършен акт на припряно предателство спрямо старите нацистки съюзници.

  България е била в позицията на страхливеца, който предава губещите си съюзници, веднага щом се зададе опасност – и това нито е отменяло пронацисткото ѝ минало, нито е означавало, че не трябва да бъде наказана заради склонността си към предателства! Защото дори и тия, които се възползват от предателите не ги обичат!

 80. Помня, че бяхме сума ти време тюрки, за да не сме славяни. После станахме изцяло един весел славянски народ (кой знае защо такъв носат и чернокос, нямащ нищо общо с чипите руси славяни, но какво пък?!), помня как после станахме иранци и най-стария европейски народ, за да нямаме нищо общо със славяните, защото това значи да имаме общо с руснаците, а това не е добре, когато господари са ни други. И така нататък.

  Пияния, Господ го пази, ма на тоа май и му говори!
  Ай добро утро!
  :D

 81. тоя хърбавия как ги бие толко силно бе... тоз да не е роден в края на април 86-та година? :?

 82. тиянточки трябва да ги броят за две... (bg)

 83. така... пуснах гришо... :)

   1. ми ся пробив за мечкаров кат гледам ша стане... айде гриша

 84. удриииииииииииииии марадонаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

 85. гооооооооооооооолллллллллллллллллллллллллллл 2-3

 86. съдята мега педал. първо проспа засада, после и тая измислена дуцпа....

 87. ахаххаха Френки тръгна да симулира удар от съдията... (yahoo)

 88. Дудахме си деба, ай с по още едно малко (friends)

 89. Чокай гадната шваба, дейба толерастити!

  1. те холандците хич не са толерасти... :)

 90. тоя бабел толко дрът, че даже и кат се радва на гола не може да тича

  1. смятай, и аз си мислех че е около 40 години поне :)

 91. ебанннньььееееее, холандияяяяяяяяяя!!!

 92. те тва е школата на Барса... (barsa)

  1. да мачка квот мачка, че след малко сменям на неговия мач и каръка веднага го застига....

 93. Ромбе, а си пуснал друга статия от друга медийна група, а съм ти го набил в рг... наздраве (friends)

 94. (pato) айде холандие, юруш за тоя верен Седеф!!!

 95. Ромбе, по-дълга статия не можа ли да постнеш бре (fp)
  1 час трябва да скролваш на телефона (shake)

  1. Много шантаво човече :( Ма днес е петък, та муй простено :)

 96. Аграре,
  По- следна таверна за сезоня ;(

 97. Ромба вярвал в Дядо Мраз, само че демокрацията го отне, също като Мелодия на годината и ерекцията на дедо :D

  1. Келява излези димукрацията :(

  2. ма ти мине се не мине и споменеш ерекцията на дедо... :?

 98. Аве, високопланински жентълмени,
  Довечерка играе Давай Дришо в опит да достигне наи голяния връхт у кариерата сибе! (bg(

 99. ФК Литекс
  Хората също търсят
  Преглед на още над 15
  ПФК ЦСКА
  ПФК ЦСКА
  ФК „Централен спортен клуб на армията 1948“
  ФК „Централен спортен...
  (alf)

 100. Честно казано, аз съм на мнение, ЦСКА да направи заменка с общината, Армията срещу съответния терен около летището и задължително метро станция баш пред входа на стадиона. Отделно за сметка на общината Паркинг с места равен на 1/8 от местата на стадиона.

  (cf)

  Парка тесен за наща мощ е (cska)

  1. 30 000 стадион, метро станция, 5 000 паркинг на няколко нива, Хотел. Мол и 10 пълномерни терена и тва на 1-2 километра от летището.

   1. А може и 100 декара горичка с пресечен терен за беговите тренировки.

    1. Може и един балон за сметка на общината!

     1. И една титла за сметка на БФС, че да ви станат пет! :)

      1. Те само на АС 23 са повичи ла!

 101. (fp)
  Абе, Ромбе, ти на толко години стана, пък още вярваш в Дядо Коледа !:?

  1. В Дядо Мраз вярвам аз :)
   Дядо Коледа само ме центри по джоба :(

Comments are closed.