Фрум триумфира в Джирото

Ирландският колоездач Сам Бенет от отбора на „Бора“ спечели последния 21-и етап в Обиколката на Италия за 2018 г.

Той надви в спринта в Рим носителят на цикламената фланелка и победител в класацията по точки Елиа Вивиани („Куикстеп“). Бенет завоюва третата си етапна победа в Джирото, изминавайки 115-те километра по улиците на Рим за 2:50.49 часа.

Етапът беше параден и изцяло равнинен, като даде последен шанс на спринтьорите да се борят за победата. Бенет надви Вивиани в пряк дуел на финалната линия в близост до Колизеума, но италианецът беше недостижим в класацията за цикламеното трико. Той завърши с четири етапни победи.

Последният етап беше параден за победителя в 101-ото издание на Обиколката на Италия Крис Фрум. Британският колоездач написа нова страница в историята, след като спечели трета голяма обиколка поред в рамките на само 10 месеца.

През 2017 г. Фрум триумфира последователно в „Тур дьо Франс“ и „Вуелта Испания“, ставайки първият, който ги печели откакто се провеждат една след друга.

С титлата в Джирото Фрум държи и трите фланелки в големите обиколки, като става първият от Бернар Ино. Той направи това, като триуфмира в Тура и Джирото през 1982 г. и във Вуелтата през 1983 г.

Само още един състезател в цялата история на колоезденето има подобно постижение – Еди Меркс. Легендарният белгиец печели четири поредни големи обиколки през 1972 и 1973 г. – два пъти Джирото и по веднъж Тура и Вуелтата.

Последният етап беше неутрализиран след второто преминаване на финалната линия. След разговор между колоездачите и съдиите, времето се зачиташе само за етапната победа, не и за класирането, заради опасното трасе и множеството дупки в центъра на Рим.

Фрум финишира Джирото с преднина от 46 секунди пред шампиона от 2017 г. Том Дюмулен. Трети на почетната стълбичка се качи Мигел Анхел Лопес („Астана“) на 4.57 минути. Колумбиецът завърши като №1 в класацията за млади състезатели до 25 години.

Освен розовата фланелка, Фрум облече и синьото трико за най-добър катерач. Той е първият от Марко Пантани насам (1998 г.), който завършва като победител в двете категории.

„Невероятно е – три обиколки поред една след друга. Още не мога да осъзная какво се случва, още повече че е в рамките само на 10 месеца. Чувството е невероятно и трябва да се ощипя, за да съм сигурен, че не сънувам“, каза Фрум след финала.

Той става първият британец, който триумфира в Джирото. Успехът е първи и за „Скай“ в Обиколката на Италия.

456 коментара по статията

  1. Не знам дали потребителите са търтеи, ама от редакцията по-големи мързели няма :)

  2. Здрасте ве, мизерници :) ко знайте в кви катакомби са врях, как ше се заснема там акъла не ми го побира :S

  3. Loris Karius, Liverpool fans may forgive you someday but just know that Barcelona fans never will.

    1. (yy) същото важи и за съдиите дето свирят на реал ... деба техната мама продажна, мръсна, нещастна ...

Comments are closed.