Фрум или Томас?

С етап с дължина от 218 километра започва третата решителна седмица в 105-ия „Тур дьо Франс“.

След 15 етапа и изминати 2368.5 километра Герант Томас носи жълтата фланелка и до този момент не показва никаква слабост, водейки пред съотборника си и четирикратен шампион в Тура Крис Фрум.

Именно битката между двамата съотборници в „Скай“ е най-интересна, но британците не могат да си позволят да се разсейват, защото третият и четвъртият в класирането Том Дюмулен и Примож Роглич са на 1.50 и 2.38 минути зад носителя на жълтата фланелка. Изходът от състезанието е непредвидим, защото първите осем са събрани в по-малко от пет минути.

Отборът на „Скай“ започна Обиколката на Франция с цел да подкрепя Крис Фрум в опита към спечелване на тура за пети път. Британецът има шанс да се изравни с Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индурайн, които имат по пет успеха. Освен това Фрум спечели последните три големи обиколки – Тура и Вуелтата през 2017 г., както и Джирото преди по-малко от два месеца. Той се нареди до Бернар Ино и преследва рекорд на Меркс, който има четири поредни спечелени обиколки през 1972 и 1973 г. (два пъти Джирото и по веднъж тура и Вуелтата).

Съотборникът на Фрум Томас стартира състезанието със статута на защитен колоездач и на втори лидер, който има свободата да гони добро класиране. Уелсецът изрази готовност да работи за Фрум, ако не се представи добре в алпийските етапи. Ситуацията обаче се промени, след като Томас беше единственият в колоната, който не загуби време в хаотичната първа седмица, а в Алпите нанесе сериозен удар с две поредни победи – той триумфира в двата етапа, завършващи на изкачвания Ла Розие и митичната Алп д’Юез, обличайки и жълтата фланелка.

Томас влиза в третата седмица с аванс от 1.39 минути пред съотборника си, но и в непозната територия. Той никога не се е борил за генерално класиране в кариерата си, а най-добрите му резултати са 15-о място (2015 и 2016 г.), когато караше за Фрум.

„В момента Герант е фаворит, защото той не допуска никакви грешки, намира се във формата на живота си и реално само той може да изгуби състезанието. Ключови за него ще са трите етапа в Пиренеите“, каза шампионът от 2012 г. Брадли Уигинс, който познава добре Фрум и Томас.

Според Уигинс от „Скай“ трябва да подкрепят Томас, защото Фрум има преднина от само 11 секунди пред Том Дюмулен, а в часовника в събота вероятно ще губи време от холандеца.

408 коментара по статията

 1. Абе, дали у Израел нема да обеват осъмдневен траур заради одпадането и осуетената възможност за реализиране на кинти от Бир Шеба А! поел Петах Тиква Патлижан Тел Афиф Жица Кинтинанайси Разби'шли

 2. Въъъъ, тъпанари,
  у 10 некви ше идват да на омагьосват да пиим от техното кафе Illy, ма за кво забрайхме да си подготвим сладки, кексове, баклавички и поне домашни мъфини и бисквиди (shake)
  Чесно да ви кажа, мене или-то нещо баш ми не харесва ноо особено, деба, тю! Некво ми е кисело, свикнал съм сис лавацата - пим по 3 кафета на ден и съм си рахат!
  Вий ко ше кажете за кафетата ве, баристи?

 3. таа с вмерисаната пу*ка изгре да сложи поантата на вечерта!
  ай са къпим, бръсним и да си легаме!

  1. e ако и от тия клоуни бехме отпаднали, треваше са самубием кат Пачата, деба!

 4. Абе, къде е Чоки бе? Тоя да са не е протрил нещо :-?
  Нищо не казва цела вечер, дори при Лилибо Янова не са поевява, ко става тука бе?

   1. неваспитан расцепен оранжев гъз, веган, костовист и манчовист, герберастка подлога и Фен №1 на изкуствени цици и Моуриньо, това сити (shake)

 5. Невена Цомбева е народна певица с естествена цица...

  Никога не съм твърдял противното (izchukan)

  1. уфффф, жив си наборе, ускопйх са!? i (friends)

 6. що такаса негативна енергия струи към баце Пешко:? не моа да вдена язе ;)

 7. обаче хрватите вече не ми са чак толко противни! що ли ;)

 8. имали с разпрани ивици на гззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззз

 9. Изкъпахми са, пия две бръзи бири и полягвам, че утре от 6 сабайле на трастиката, да може за Тура 16 часа са сме на линия (pato)

 10. намаах са с фъстъци
  боли ма ноо гадно реброто
  нз кък шса спи
  отпуших 1 шуменско Чешки стил, пък де да видим

 11. Еми, ако не е в кенефа да бори вирОса, обзалагам са че ся Боса си кине ризата!

  1. ...а г-н Чоки кротко и продължтелно лъ3ка

   1. ...останалите сте обикновени пеераси...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *