Стадион „Георги Аспарухов“ – 5 г. по-късно

Преди малко повече от пет години със зрелищни взривове и много спомени, но и с надежда за светло бъдеще клубът и привържениците му се разделиха със сектор А на „Георги Аспарухов“.

На негово място за 100-годишния юбилей на сините се очакваше да се появи модерна трибуна. Заради голямо забавяне това не се получи. Също както не се получи и крайният резултат в плана – през 2018 г. „Левски“ да има изцяло завършен и модерен стадион.

Повече от пет години след събарянето на сектор А клубът разполага с нова, но недовършена централна трибуна. Останалите три са във вида, в който бяха и при представянето на плановете за мащабен ремонт. И засега последната голямата промяна в стадиона се оказва добавката към името му „Виваком арена Георги Аспарухов“, като част от спонсорския договор за 12 млн. лева.

За сметка на това за това време собствеността в клуба няколко пъти се промени, а в спортен план чаканите успехи остават недостижими.

Покрай постоянното напрежение заради забавеното построяване на сектор А, накрая на 23 април 2016 г. за мача с „Лудогорец“ трибуната беше открита. Но недовършена. Към онзи момент всъщност беше направено само онова, което е необходимо, за да има зрители в сектора, но не бяха готови съблекалните, медицинският център, залата за пресконференции, предстоеше завършване на фасадата и поставяне на козирка.

Последва нова смяна на собствеността и с идването си Спас Русев си постави за цел до края на 2016 г. да бъде изградена козирката. Два месеца след изказването му тогавашният председател на тръста „Синя България“ Илия Козарев обяви пред медиите, че по думите на Русев секторът е „изключително сбъркан“ и вероятно е по-добре да бъде съборен и вдигнат наново.

Сега човек от ръководството на „Левски“ обяви, че модернизацията на стадиона е заложена в плановете за развитие на клуба. „Въпросът обаче не е толкова прост“, посочи той и не даде никакви подробности, нито срокове.

От „Синя България“ следят развитието на темата. Новият председател на фенската организация Николай Истатков заяви, че до момента въпросът за ремонта на „Георги Аспарухов“ не е обсъждан с настоящото ръководство на клуба. „Надяваме се в скоро време подобна среща да бъде проведена“, заяви той.

Според „Синя България“ „условията, предлагани в момента на стадион „Георги Аспарухов“, са едни от най- добрите в България и относително ниската посещаемост спрямо историческите стандарти на клуб като „Левски“ се дължи по-скоро на липсата на спортно-технически резултати в продължителен период“.

„Футболният фолклор около незавършеното покритие на сектор А със сигурност дразни и вълнува привържениците на „Левски“, но както и относно посещаемостта, считаме че феновете в доста по-голяма степен са притеснени от представянето на отбора на терена и с радост биха дошли с шапки с козирка или дъждобран, за да гледат любимия „Левски“ в групите на европейските клубни турнири“, добави Истатков.

Новият централен сектор на „Герена“ е с 5600 места и е на стойност 11.5 милиона лева. Дълго време отговорник по проекта за сектор А беше Иво Тонев, който в навечерието на откриването определи трибуната за най-модерната в България. Тогава той каза и още две важни неща – че „за евентуалното завършване ще са нужни още 1.8 милиона лева“, както и че секторът ще се изплаща с приходите, които генерира.

Представените плановете предвиждаха покрити трибуни, премахване на пистата и пълна подмяна на осветлението, което да е под козирката. Като „далечни планове“ беше загатната идеята за възможно изграждане на хотел и бизнесцентър към стадиона.

Засега обаче модерният „Георги Аспарухов“ остава само на картинка.

А пред ръководството на клуба стои тежката и отговорна задача да подреди синия пъзел в реалността, където мисълта за изграждането на стадиона върви успоредно с търсенето на спортни успехи.

65 коментара по статията

 1. добро утро (c)
  юруш на новия кръг прогнози в играта

 2. "Слънчев бряг" оглави световна класация за изгодна почивка
  Родният курорт бие конкуренцията с най-евтини бира, вино и ресторантска храна

  Youрушшш!

  1. Е след тая световна класация вече ще се напълнят само с алкажи :D

  2. а коври и дрога :-?

 3. I на капсолите

 4. Знаете ли, че:
  Едно пакетче Терафлу се равнява на 1024 пакетчета Гигафлу и 1 048 576 Мегафлу.

 5. Добро утро!

 6. "...гледайте да бъркате по малко и да вкарвате въздух, за да не ви спадне..."

 7. според мен тоя иска да я е*е затва я спаси

 8. Тука гледам некакви хора размахват карти чертежи и строят ли строят, ама ламби йок, пък пружетурити огасени ама якатаААА!

  1. хуц хуц наздраве!!! гледам наваксваш след постите ;)

 9. Край на мача
  Селско царстов - Ботев Вр 1:2

 10. Козирка ли!? Нали съм ви казал - три чадъра Горна баня ще свършат работа...

 11. си поръчаш гуми от италия, при това втора употреба ... (fp) (shake)

   1. що не му пратиш от франция малко гуми бре ... ей така за негова сметка ... все ще намериш 4-5 захвърлени дет са по неговия критерий :)

    1. ем требеше миналата годин - фърлих зимните мишлени :) беха само на 7 години почти некарани

     1. кък ша фрълиш чисто нове гуми ве лек
      ми цолю щеше още 10 годин ги држи на собарото и накрая ги по- дари за чнг на баща си за ниса-та
      (fp)

 12. Край на първо полувреме
  Селско царстов - Ботев Вр 0:2

 13. Страхотен гол на емо стоев с страничен ножичен удар

 14. Уй козерка, доаждайте з шапки с козерка!

 15. Zилени димки от сектора с гости на ботев враца

 16. "В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строят, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов - в това време други хора го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват чертежи, но други хора съвместно от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, ограда, но тя е толкова рехава и нестабилна, че трябва да почнат да я ремонтират още преди да са приключили, защото е тъмно. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно", описа обстановката в страната държавният глава.

  1. Прав ебе!

 17. Страхотна контра с по 1н пас и разстрел от Апостолов за 0:1 (oz)

 18. Чоки,
  тиси лот ве лек! Кък за 200 евро шси купиш чисто нови жипови гуми ве, смотан (fp) Тава да ти не е на Цолю каруцата, дет признава сано Дебица и некви китаиски, ма задалжително 2ра и по- следна опотреба ве (shake)

  1. Ебаньееееееееееееееее .... ваща макя збръкана!

 19. цели 4 звезди си турили на герба селско царсто :?

 20. А граф Монте Кристо е първият българин, избягал от Софийския затвор.

  (yahoo)

 21. Малииииии ибаси пропуска на селяните (fp)

 22. Божидар Димитров: Граф Дракула е българин
  (fp)

  1. Сега ще му вдигне мавзолей в Созополис.

   1. Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.

    1. Да му се чудиш що папата го е обявил за rex :)

  2. има резон , все пак тогъз още са войводство на българското царство

 23. Пфуууууууууу преспа мисе
  още 50 минутен и отивам да тропам

 24. 17:00
  Футбол: Ceлско царство - Ботев Враца, мач от Втора професионална лига, директно

  1. а вий кога ше платите енблемата?

Comments are closed.