Стадион „Георги Аспарухов“ – 5 г. по-късно

Преди малко повече от пет години със зрелищни взривове и много спомени, но и с надежда за светло бъдеще клубът и привържениците му се разделиха със сектор А на „Георги Аспарухов“.

На негово място за 100-годишния юбилей на сините се очакваше да се появи модерна трибуна. Заради голямо забавяне това не се получи. Също както не се получи и крайният резултат в плана – през 2018 г. „Левски“ да има изцяло завършен и модерен стадион.

Повече от пет години след събарянето на сектор А клубът разполага с нова, но недовършена централна трибуна. Останалите три са във вида, в който бяха и при представянето на плановете за мащабен ремонт. И засега последната голямата промяна в стадиона се оказва добавката към името му „Виваком арена Георги Аспарухов“, като част от спонсорския договор за 12 млн. лева.

За сметка на това за това време собствеността в клуба няколко пъти се промени, а в спортен план чаканите успехи остават недостижими.

Покрай постоянното напрежение заради забавеното построяване на сектор А, накрая на 23 април 2016 г. за мача с „Лудогорец“ трибуната беше открита. Но недовършена. Към онзи момент всъщност беше направено само онова, което е необходимо, за да има зрители в сектора, но не бяха готови съблекалните, медицинският център, залата за пресконференции, предстоеше завършване на фасадата и поставяне на козирка.

Последва нова смяна на собствеността и с идването си Спас Русев си постави за цел до края на 2016 г. да бъде изградена козирката. Два месеца след изказването му тогавашният председател на тръста „Синя България“ Илия Козарев обяви пред медиите, че по думите на Русев секторът е „изключително сбъркан“ и вероятно е по-добре да бъде съборен и вдигнат наново.

Сега човек от ръководството на „Левски“ обяви, че модернизацията на стадиона е заложена в плановете за развитие на клуба. „Въпросът обаче не е толкова прост“, посочи той и не даде никакви подробности, нито срокове.

От „Синя България“ следят развитието на темата. Новият председател на фенската организация Николай Истатков заяви, че до момента въпросът за ремонта на „Георги Аспарухов“ не е обсъждан с настоящото ръководство на клуба. „Надяваме се в скоро време подобна среща да бъде проведена“, заяви той.

Според „Синя България“ „условията, предлагани в момента на стадион „Георги Аспарухов“, са едни от най- добрите в България и относително ниската посещаемост спрямо историческите стандарти на клуб като „Левски“ се дължи по-скоро на липсата на спортно-технически резултати в продължителен период“.

„Футболният фолклор около незавършеното покритие на сектор А със сигурност дразни и вълнува привържениците на „Левски“, но както и относно посещаемостта, считаме че феновете в доста по-голяма степен са притеснени от представянето на отбора на терена и с радост биха дошли с шапки с козирка или дъждобран, за да гледат любимия „Левски“ в групите на европейските клубни турнири“, добави Истатков.

Новият централен сектор на „Герена“ е с 5600 места и е на стойност 11.5 милиона лева. Дълго време отговорник по проекта за сектор А беше Иво Тонев, който в навечерието на откриването определи трибуната за най-модерната в България. Тогава той каза и още две важни неща – че „за евентуалното завършване ще са нужни още 1.8 милиона лева“, както и че секторът ще се изплаща с приходите, които генерира.

Представените плановете предвиждаха покрити трибуни, премахване на пистата и пълна подмяна на осветлението, което да е под козирката. Като „далечни планове“ беше загатната идеята за възможно изграждане на хотел и бизнесцентър към стадиона.

Засега обаче модерният „Георги Аспарухов“ остава само на картинка.

А пред ръководството на клуба стои тежката и отговорна задача да подреди синия пъзел в реалността, където мисълта за изграждането на стадиона върви успоредно с търсенето на спортни успехи.

65 коментара по статията

 1. добро утро (c)
  юруш на новия кръг прогнози в играта

 2. "Слънчев бряг" оглави световна класация за изгодна почивка
  Родният курорт бие конкуренцията с най-евтини бира, вино и ресторантска храна

  Youрушшш!

  1. Е след тая световна класация вече ще се напълнят само с алкажи :D

  2. а коври и дрога :-?

Comments are closed.