Отменят стартове на Олимпийските игри заради студа в ПьонгЧанг?

Състезанията по ски-бягане от олимпийската програма на Игрите в ПьонгЧанг може да бъдат отменени, ако температурата падне под минус 22 градуса по Целзий.

Това заяви президентът на Международната федерация по ски (ФИС) Джанфранко Каспер.

В последните дни в района времето е изключително студено, а температурата достигна до минус 20 градуса.

 „ФИС има правила, според които при температура под минус 22 градуса съревнованията по ски-бягане може да не се състоят, ако директорът на състезанието и лекарят преценят.

За това решение е важно и каква ще бъде влажността на въздуха. Ако тя е ниска, то надпревара може да има и при минус 30 градуса, но в противен случай – пределната температура е минус 22 градуса. Тук, обаче, влажността е доста висока“, коментира Каспер.

Официалната Церемония по откриването на Зимната Олимпиада в ПьонгЧанг ще се състои на 9 февруари от 20 часа местно време (13:00 часа българско).  

В програмата на зимните олимпийски игри влизат четири нови състезания – сноуборд Биг Еър (който замества паралелния слалом), смесени двойки по кърлинг, масов старт в бързото пързаляне с кънки и смесено отборно състезание в алпийските ски. По този начин броят на дисциплините достига 102 в 7 вида спорт (15 дисциплини). Спортовете са под егидата на седем федерации. Това са федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, кърлинг, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

Всичките 21 български квоти за Игрите в ПьонгЧанг са в 6 спорта: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни – точно както и преди 4 години в Сочи. Още петима спортисти чакаха до последно като резерви в шорттрека, ски-бягането, фристайла, ски-кроса и… скелетона. За втора поредна олимпиада сме без представител в спорта донесъл ни най-много медали на зимни игри – шорттрек. Няма ни и във фигурното пързаляне, където наша двойка спечели две световни титли и пето място на олимпийски игри. За сметка на това на втора поредна олимпиада сме със състезател в ски-скока, което изглежда утопично при факта, че в България вече четвърт век няма нито една ски-шанца. За първи път след Албервил’92 сме с пълни отбори в биатлона и при мъжете, и при жените.

Най-натоварени дни за българите в ПьонгЧанг се очертава да бъдат първите два от програмата на Игрите. В събота и в неделя са насрочени стартове, в които е възможно според представянето и решението на треньорските щабове да участват по 6-7 наши състезатели на ден. За сметка на това „най-постни“ за българите ще са 19 февруари, понеделник, когато нямаме нито едно участие и последният ден на Игрите, 25 февруари, неделя, когато само Антония Григорова може да стартира в „недолюбваната“ от нея „класика“ на 30-километровия ски-маратон. Пръв ще поведе крак Владимир Зографски, който ще започне участието си още преди официалното Откриване – квалификациите на малката ски-шанца са насрочени за 8 февруари, ден преди старта на Игрите.

Официална страница на Олимпийските игри в ПьонгЧанг.

296 коментара по статията

 1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

  Добро утро и честит петък!

 2. Идвам тука тая сутрин в 7.00 часа, напада жандармерия, брат ми става да им се обяснява и да ги пита за какво нахлуват и те му казаха, че търсят племенниците му. Той казал: Момчетата ги нема тука, на работа са. След което те го бутат и почват по вратата да бутат с мисъл, че са вътре некъде, скрити. Той пада, човекът, там остава на место, става старата жена и започва да вика за помощ. Тогава стават другите и идват, влизат и го заварваме почти умрел.

 3. Сега Валенсия имат нужда само от 3 гола за да продължат :D

 4. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

  ас сам БОК

   1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

    (k)

     1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

      кисиляк

       1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

        гербераст

   1. Дедо сънува, че е Великден и се качва в новата жипка на старо :)

    1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

     барбуков, тилиси

 5. Ай наздраве с биричка, ходихме да полеем на мама рождения ден и са прибрахме :)

   1. Мерси мерси, всички сме живи и здрави (friends)

 6. Дърти пиеница, у девет стаята заспахти ве (silidu)

  1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

   млади пишлемета, не са одили в казарма, дай им децки игрички и джендърски забавления - ко искаш, за никав уй не стават!
   Ай сипвай си и да пийм ве (friends)

   1. Дедо, фен №1 на Милан, Басра, Дришо и Фолцваген и Мицибуши (#112)

    Robo Team :-?

 7. Абе, Цолето що не тури един български шрифт на експертчето? :?

 8. Освен "Теленор" чехът Петр Келнер може да купи и Нова телевизия

  Ееее, глей кво нещо!
  Тва от бакшишите келнер да си купи телеком и тв... :)

Comments are closed.