Направи си хегемон: как се стигна до създаването на „Лукойл Левски“ в баскетбола и какво следва

 Най-голямата хегемония в историята на водещите отборни спортове в България приключи по неестествен начин.

Досега никой отбор в първенствата по футбол, баскетбол и волейбол при мъжете и жените не беше успявал да направи това, което „Лукойл Академик“ постигна в новата си история – 14 титли за 15 години, включително и серия от 11 поредни титли.

В средата на сезона, устремен към 15-ия си шампионски триумф от 2003 г. насам, „Лукойл Академик“ направи рязък завой и сам излезе от пътя. Ръководството на клуба в лицето на генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев реши да сложи точка на проекта и да се насочи към ново предизвикателство. А то е обвързано с „Левски 2014“ на Константин Папазов.

Макар да беше оповестена още на 2 януари, новината спокойно може да се брои за една от новините на годината в сферата на българския спорт. Но как се стигна до нея и какво носи със себе си?

Защо сега

В началото на новото хилядолетие „Лукойл Академик“ се превърна в своеобразен феномен. Отбор от спорт извън футбола, различен от ЦСКА и „Левски“, успя да привлече стотици млади почитатели. В студените есенни вечери пред зала „Универсиада“ често имаше опашки от чакащите ученици и студенти (и не само), желаещи да гледат поредния мач на отбора в Европа.

Спонсорът даде името си на клуба и вдъхна нов живот на славния „Академик“. Постепенно машината заработи и изглеждаше, че е произвела хубав продукт. На полето действаше добре играещ отбор, разполагащ с голяма звезда – Тодор Стойков. Съставът имаше американци на прилично ниво като Прийст Лодърдейл и Донта Смит (наред с още няколко в първите години на проекта), които с поведението на и извън игрището привличаха публиката. Диджей и мажоретки внасяха допълнително усещане за пълнота в предлагания продукт. Налице бяха и успехите, включително незабравими победи срещу отбори като „Реал“ (Мадрид).

Постепенно обаче „Лукойл Академик“ изпадна в застой. Докато титлите в България вървяха една след друга почти без проблеми, голямата цел за по-осезаем европейски пробив остана недостижима. Нито непрестанните треньорски промени, нито постоянният приток на нови играчи помогнаха нещо да се промени. Напротив, „Лукойл Академик“ загуби симпатичния си облик и остана да се носи по инерцията – титла в България и незадоволително представяне в Европа.

Чашата на търпението вероятно е преляла някъде преди три месеца. На 2 октомври 2017 г. отборът отпадна от Шампионската лига след две загуби от литовския Ювентус Утена и трябваше да се задоволи с участие в Купата на ФИБА Европа (също оказало се разочароващо).

Точно четири дни по-късно президентът на „Левски 2014“ Константин Папазов каза, че очаква върху „Левски 2014“ да се изсипе „златен дъжд“. „Бъдете сигурни, че рано или късно „Левски“ ще бъде финансово обезпечен. Човек само трябва да е готов да изтърпи болката и мъката, която вече е минала“, заяви на 6 октомври той.

Преди ден медиите бяха информирани, че е сключен договор за „генерално спонсорство между баскетболен клуб „Левски 2014“ и „Лукойл България“ ЕООД, чиято цел е по-нататъшното развитие и поддържане на високопрофесионално ниво на българския клубен и национален баскетбол“.

Феновете са ни скъпи

Това, което се случва на практика, е прехвърлянето на основния двигател на баскетболния проект от един клуб на друг. „Лукойл Академик“ се преименува на „Академик“ и ще продължи да участва в първенството, като ще играе в Правец. Треньор остава Георги Давидов, който ще използва талантливите млади състезатели от съставите на „Лукойл Академик“ и „Левски“. Звездите на шампиона отиват при сините, а отборът ще се казва „Лукойл Левски“ с треньор Папазов и президент Тодор Стойков.

Тук излиза въпросът какво повече може да даде „Левски“ на проекта от „Академик“. Най-логичният отговор е публика. Но с едно наум.

През 2014 г. под ръководството на Папазов сините първи препречиха шампионския път на „Лукойл Академик“. С финансовия гръб на близката до силния по това време Цветан Василев „Велдер билд“, „Левски“ стана шампион. Фалитът на КТБ обаче нанесе непоправими щети и клубът изпадна в много тежка криза.

Папазов успя да организира успешно спасително шоу в „Арена Армеец“ и да обедини левскарската общност. Усилията му стигнаха единствено за това „Левски“ да довърши сезона. През лятото треньорът влезе в конфликт с президента на клуба Юлия Боянова и създаде сво клуб – „Левски 2014. Регистриран като сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, той заживя свой живот, но отблъсна немалка част от привържениците на сините.

Историята от 2014 и 2015 г. показа, че Папазов може да има успех, когато ръководи обезпечен финансово клуб. А също така и че може да привлече привържениците. В ръцете си той държи и друг коз – той е управител на зала „Универсиада“. И за разлика от волейболните „Левски“ и ЦСКА, които имат постоянни проблеми със залите си, то баскетболният клуб е обезпечен.

Така съвместният проект на „Лукойл България“ и „Левски 2014“ може да разчита на предимството да е в София. И остава големият въпрос – дали три години след шоуто в пълната „Арена Армеец“ привържениците на „Левски“ ще застанат зад баскетболния клуб.

Правец – на 10 км от Етрополе

Тъкмо факторът „публика“ изглежда основното неизвестно в уравнението, в което „Левски“ идва на мястото на „Академик“. Но към отметката от 2014-2015 г. следва да се добави и втора – това, което стана следващото лято във футбола. След сложна юридическа трансформация с участието на „Литекс“ и „Чавдар“ (Етрополе) беше създаден „ЦСКА – София“.

Етрополе влезе във фолклора на синята публика. Затова не е за подценяване, че в очите на по-твърдите запалянковци дори само споменаването на близостта между Етрополе и Правец (в символичен, а не в географски план) е от голямо значение.

Сигурно е, че хората, които взимат решенията, добре са си направили сметката. Затова съществена ще е ролята и на неуморимия Папазов. През годините той е бил част от семейството на „Лукойл Академик“, бил е и „персона нон грата“ покрай няколко скандала с клуба. Сега обаче е важна част от пъзела, най-вече заради способността си да привлича вниманието и запалянковците.

А казусите с „ЦСКА – София“ и „Лукойл Левски“ показват, че по една или друга причина (вероятно дори икономически и политически) двете водещи имена в българския спорт остават незаобиколими и нужни фактори заради фенската си маса. И са като спасителна сламка за успешни спортни проекти, достигнали до задънена улица в развитието си покрай липсата на публика. Във футбола Гриша Ганчев чака дълго, но накрая постигна своята цел да бъде начело на клуба от „Българска армия“.

Да гледаме положително

В последните години българският баскетбол изпадна в тежко положение. На пръв поглед промяната в избора на „Лукойл България“ за това кой отбор да спонсорира изглежда ще доведе единствено до създаването на хегемон с ново име. Всъщност обаче с появата на „Лукойл Левски“ вероятно ще се намали конкуренцията в първенството, а „Академик“ ще остане в ъгъла. Може да се появят и забележки от морален характер около това как отборът от Правец ще играе срещу „по-големия брат“ и как срещу останалите.

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков обаче гледа с оптимизъм. „От административна гледна точка няма проблем, защото наредбата позволява тези промени. От моя гледна точка е важно да имаме силен отбор в Европа и отбор, който да пълни залата. Не мисля, че ще се засегне конкуренцията. И в момента имаме доминиращ отбор в първенството“, каза той пред „Дневник“.

Според него ключът към успеха се състои в това силният отбор да има в състава си разпознаваеми български фигури. „Иска ми се София да стане център. Надявам се да залата да е пълна, а феновете се привличат от местни звезди. Да има един-двама българи, които да вкарват по 30 точки.“ По думите му последната такава звезда в българското първенство е бил Стойков.

„В момента, в който залите започнат да се пълнят, ще решим един проблем и ще имаме по-добри възможности да привличаме спонсори“, каза Глушков.

На този етап обаче спонсорите в баскетбола са малко. И вместо да се привличат нови, най-големият от тях пренарежда първенството. С надежда да надскочи българското и да изгради клуб с европейски успехи.

95 коментара по статията

 1. Еми хапнахме у "При леля Цеца"

 2. Нова, че и без това оня ферман дълго го изтърпях :)

 3. Баси колко домашен алкохол събрах тая година, направо се чудя ко да го правя! :D

   1. Ромба тва лято да не се каня, ма ши му занеса лично, кат мина за Копринка :)

 4. Фене н
  ма вечи Адидас-Милан ли са казвати ве :?

  1. Ми във футболните отбори не е прието, ма виж баскетболните и волейболните отбори по Европа, всички си вървят със спонсора към името, ква ти е драмат

    1. Итас диатек Трентино, DHL Модена, Кучине Лубе Чивитанова /бившите Лубе банка Мачерта/ и прочие и прочие

 5. Защо българин се завърна от Франция, за да живее на село?

  Така се генерират коментари бе, редакцията

 6. Mekички с захарче и чайче с още джей мисън

 7. "Вие сте в технически фалит", каза още той.

  Каролев отвърна на обвиненията, като заяви, че Асен Генов "не е в час".

  "Кой е в технически фалит бе, човек? Виж ми колата с какво съм дошъл. Ти луд ли си?", каза още Каролев.

 8. Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния, съобщи Нова телевизия.
  Организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов обясни, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България.
  „Би трябвало да не сме част от тази корупция”, каза Каменов.

  :D

  1. Отражение на случващото се в държавата

   1. еми трайкаме си да не обсерем европрецедателството на герп, после идват тримесечни летни отпоски, чак на септември шиса активизират нещата
    би било хубаво ако убииствата не са сано битови и между дребни рипки от ъндърграунда, че да са пораздвижи опстановката, ма и тава предстои

  2. Лек, сноште зимах от таа новата сьонга и я метнах натюр, сано с лимонче, чер пипер и зехтин у фурната за 50 мин. Еми много е вкусна - нищо общо нема с хибрида /Румпе, ниса гъзирай/ сьомгова пъстърва, а и не е толкова гежка кат норвежката сьомга от фермите :)

   1. Не я знам, не съм фен на сьомгата честно казано или поне не сготвена, виж маринована тип Гравлакс или пушена ми е идеално мезе

 9. Свински грип е когато лежиш болен у дома, а онези свине - приятелите ти, пият ракия без теб.

 10. джей мисъна ма згрява и отпуска та чак ми са заспива

  1. а кои ше лижи неска под климатика

 11. Черноморец Бургас Лукойл -баскетбол (мъже/жени)
  Нефтохим Лук ойл -волейбол (мъже/жени)
  Нефтохимик лукойл -футбол

  1. нидей дръпа дявола за упашката, щот тава "ЛукОйл" ноо брже ше исчезни от наименованията на тес одборчета

 12. Тий крънчанчито все повече изплискало легена :) я някой ми обясни с две думи ква е цялата тая драма, един спонсор прекратява спонсорирането на един отбор и става спонсор на друг съществуващ отбор, къде е проблема, демек в края на сезона Адидас кат зарежат Милан, и аз трябва си вържа черно ли :?

  1. Правец – на 10 км от Етрополе

   Ей това му е драмата, вече всичко се измерва според смъртта на чорбата :)

  2. Бе тои Адидас никогаш нема зареже Милан, ми ше бъде позорно исгонен и заменен от оригинала Абибас!?

 13. Обачи не съм съгласен че пола бил "социално изградена роля", ресто тва не е вярно, пола са определя по тва дали имаш уй или подка и нянки. Точка по въпроса. Пък сега вече, че некой е по "нежна душа" или некоя е "по урсус", тва са си нормални работи Господьови, решил така да ги напрай, напрайл, неведоми са пътищата Му!

 14. Русия претърпя най-тежката си загуба на въоръжение от началото на въздушните удари в Сирия
  Най-малко седем руски самолета в Сирия са били свалени от бунтовнически артилерийски обстрел.

  1. То няма как да са свалени, кат са били кацнали на летището :) Имат 2.ма убити и материални загуби. Поне руското МО не признава за унищожени самальоти. Хамериканците ще кажат, кат пуснат някоя сателитна снимка.

   1. ми да те вече и не литятр , щот Путин ги преземи и прекрати

 15. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила 1047 проверки за качеството на горивата през миналата година, като откритите отклонения са 88, съобщи днес по "Нова телевизия" експертът в агенцията Васил Ненчев. Той уточни, че в 71 случая има несъответствия, свързани с примеси, а в 17 липсва задължителния биокомпонент в горивата.

  Тия са по-безполезни и от дупетатите (shake)

  1. ...и почти толкова корумпирани (shake)

  2. В аптеките на Марешки пуснали бензин на блистери! :)

    1. Папура го сеят от Зара надоле ве, тука само сини сливи и грозде :)

     1. Да не оставиш необрулена слива, ейчшшш! ;)))))

 16. Старае се Ромба, моли се вече, ама язък :(

  1. Готвачът сал мяза на Шиши бре, он тогаз в бил съвсям малко цоле! :)

 17. Всъщност новината от вчера е, че МС одобрява гей-браковете и третия пол.
  Силно се надявам в НС да има по-малко геюве, отколкото си мисля....

  1. Пеераси! (shake)
   Сутринеска мернах за кратко една, дет обясняваше по талавизора, че всъщност законът целял намаляване на насилието над жените... е, покрай тва се промъква и едно текстче за джендъра де, ма то така, между другото... ;))))

   1. Че и от детската градина дори...сигурно ще правят и трети вид тоалетна...мани.

 18. Добро утро!
  Ромбе, бе, бензинът скъп, тая мишка кат скролва гори 29 на сто, ла! :)))

  1. Щи пратя една туба по Чочо, бе. Ма чети, чети особено географските особености на Етрополския балкан и прилежащите му равнини, разнищи из основи :P

    1. Правец – на 10 км от Етрополе

     Eй тва прочети поне ве, моля!

     1. И? Ко толко та вчепетлява? География не си ли учил, не си ли бил в този район? 8))))))

      1. Добре че не съм в едно поколение с обозе почифшия Тато, че със сигурност щех да го познавам в детайли тоа регион.

 19. На брифинг снощи главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че първоначалната версия, по която работи полицията, е свързана с дейността на единия от убитите - Неделчо Юнаков. Той се е занимавал с търговия, включително с кухи фирми за „чистене“ на ДДС.

  В самолета раздаваха вестници и чилякът до мен си взе, таз новина беше на първа страница... :(
  Резко ми се отщя да се връщам на Острова на стабилността.

 20. Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България, съобщава Нова тв. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния.

  1878 х (fp)

  1. И аз подновявам подписката за "Източна Румелия", да жувей свободна и независима (cf)

   1. В началото на 90те, на някои от първите избори, дет по лелевизията се явяваха всякви странни птици и аз умирах от кеф да им гледам щуротиите, та там една пача, уж "професорка", му беше намерила цаката - беше разделила България на региони и викаше: този регион го даваме на Япония, оня на Германия, третия - на Щатите и т.н. и се оправяме за 0 време! :)))))

    1. Ши са опрайм ве, минаха вече 28 години, остават 12 ;)

   2. еми, ас освен да подфана "България на три морета", нищо че още не сме определили кое е третото! :-?

  1. Аве че татовото банкерче не е чиляк не е, ма и че зельонити са маскари (shake)
   Аве гадна картинка е тва, баталия адова ...

 21. А иначе дори Тити Сълзата се оказа по-схемаджия от оня "заможин чуйек", дето утрепа четири отбора за да му мине номера (включително чорбата) и пак нищо не направи в крайна сметка.
  Отделно, че надали ще стане кой знае какво, баскета в България пари не прави.

  1. Карикатурата е ключа ;(
   (и подзаглавието "Правец – на 10 км от Етрополе")
   От ученик най-много мразя да обяснявам, какво иска да каже афтура :(

   1. Афтура е изпляскал някаква пълна безмислица, язък, че в в Дневник :)

    1. За съжаление и в Дневник много ги изтърваха нещата /по принцип/.

    2. Аз от сайта на Ботевград я чопнах :D
     Ма ми се чини че нарочно нещеш да признайш на чиляка че с прости думи, без фанфари е цапнал кума право у очите ...

     1. В случая дори не ми се занимава да го коментирам, след като е пропуснал основният момент в казуса "Левски-Лукойл" :)

      Абе, Чакмака не се ли опита да възражда ЦСКА-Куул кондомс, кво стана там :?

      1. Чесно казано незнам, мен повече "професионално" ме интересува въпроса, като как точно ще става управляването на държавите, като корпорации ми е интересно. В спорта виждаме как се "купува" история, интересно ми е както кви активи после треа се осчетоводят. Зер ши доде време и цели държави така ...

       1. Е те държавите отдавна са корпорации бе, вече почнаха да си крадат и кадрите даже :)

 22. Красимир Балъков се е съгласил да помогне на родния си "Етър" в битката за оставане в Първа лига, съобщиха "Спортал" и "Топспорт". Все още не е ясно какви точно функции ще изпълнява бившият национал, но днес от клуба ще дадат пресконференция, на която ще бъдат съобщени подробности.

  След "Гнездо на акули" ще има 2ра серия - "Гнездо на боляри"? :?

 23. "Удинезе" дава €7 млн. за Ивелин Попов

 24. София отбелязва 140 г. от освобождението си

  (хоро)

 25. Аи ставаите търтей

 26. Доро утро!

  ПрипоРомба толкова са го сърбяли ръцете да го пусне тоя алабалийски чаршаф, че даже не вижда какво пише (shake)

 27. Е, ми, г-н Тити е пич и маи е краино време даса заеми и с фудболния отбор

 28. Ми те лук ойл могат спонсорирать принципно всучки обори от лигата , но беше от морална гкедна точка правилно това да е Черноморец ЛукОйл Бургас

  1. Мо жебида, ама прво сте световно неизвесни и нема нужда от нов проект Домовсчийвски, второ у БурГаз немате никви баскедболни традиций и трето сте на гъза на географията, деба

   1. ама виж я кък изглежда по- бело бельо (romb)

Comments are closed.