Мачовете в Понеделник, 10-05-2021

Начален час Първенство На живо по Резултат ⟳ Минута
flag БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИЯ – First Professional League, Placement Matches 11-14
18:00 Ботев Вр – Монтана 1-0 КР
20:15 Етър – Славия 0-3 КР
flag АНГЛИЯ АНГЛИЯ – Висша Лига
22:00 Фулъм – Бърнли 0-2 КР
flag ГЕРМАНИЯ ГЕРМАНИЯ – Втора Бундеслига
19:00 Kiel – Хановер 1-0 КР
21:30 Хамбург – Нюрнберг 5-2 КР
flag ИТАЛИЯ ИТАЛИЯ – Serie B
15:00 Киево – Ascoli 3-0 КР
15:00 Cittadella – Venezia 1-1 КР
15:00 Delfino Pescara – Salernitana 0-3 КР
15:00 Емполи – Лече 2-1 КР
15:00 Monza – Бреша 0-2 КР
15:00 Pisa – Entella 3-2 КР
15:00 Pordenone – Cosenza 2-0 КР
15:00 Reggina – Frosinone 0-4 КР
15:00 Спал – Cremonese 1-0 КР
15:00 Vicenza – Reggiana 2-1 КР
flag ИСПАНИЯ ИСПАНИЯ – Ла Лига
22:00 Бетис – Гранада 2-1 КР
flag ИСПАНИЯ ИСПАНИЯ – Ла Лига 2
20:00 Райо Валекано – Леганес 1-1 КР
22:00 Хихон – Lugo 1-0 КР

181 коментара по статията

 1. АНГЕЛАРИ КОСТУРКОВ
  Ангелари (Ачо) Костурков са отличeваше със среден ръст и умерено тегло по староблъгарски стандарт (два метра и десет и сто и четирес кила), носеше скромни галоше четиресе и пети нумер, като беше обут у семпли и непрани дочени панталонье, модно нагньетени у влънени калцунье, горе гащите беа връзани със сезал (двойна оплеткя) и нади тех беше налундзил един жлътеникав аеро потник (жарсе, на дупки), връз потнико са кипреше плетено елече (стил "ретро осморки"), къде полвин стадо овци станаа скинаре, толко вълна требваше да са оборудва таа крепка и скромна снага. Ангелари беше наденал една бронирана (от кръжа) габровнишка ватенкя, къде беше пожароопасно да са пуши с неа, ма бако беше трениран овчарин и нищо го не притесневаше у тоа живот. Он живееше безметежно като пчела от глюкоза, ма проблемо му беше, че а млого надарен и жена му недоволстваше от таа работа, що он рeдко са нафащаше по тънките части, ма после стрина Стамболка Костуркова не моaше три дена да си седне на седалото, ма оно две добри нема са казале ората, та за тия и недоволства и са чудеа на акъло сички женички у селото, ма оно на чуждо дупе е лесно да прайш сметка и да даваш акъл, като та подпре проблемо тебе заднешким, тава а друга работа.
  Ангелари Костурков са отдаде на приложно и безмезно пиенье на силна рикия и постепенно проблемете на баковица отшумеа като ушен проблем за глуа бабичка, а между тех са настани мир и спокойствие, нарушавано от време на време от пупняньето на Стамболка по оперативни въпросе от комунално-битов характер. Бако Ачо са роди ангелогласен и тигивана признаваше само две неща - млечна боска и сосен джваньок, като тава второто представлява тензуй и онътре коричка лебец, бебето джвака тензуя и оно му влаза редка кашица у пръичката, та да кротува и да не бреца, немаше ли ги тиа две наличности, а он ревеше като мечка стръвница у картофена нива и немаше сън и покой ни за наши, ни за чужди. Маки му са казваше Христоска и беше млого кротка и хрисима женица, същио беше и баща му Леонти, ма нашио са беше метнал на деда си Костурко, както телесно, така и гръмогласно и цел ден ревеше по полето като скопено магаре из опрълена падина.
  Тоа мощен глас на бако Ангелари млого му помагаше за овчарлъко и он като зинеше, а овците летеа у указаната от гласо посока, само затварат очи и набадат на оденье напреде. Нашио имаше и едно големо овчерско куче, къде са казваше Пролетин и оно беше страшилище за влъците, апа бако беше страшилище за кучето. Оно беше пострадало при борба с гладен влък единак, големото чудовище го беше натиснало на моренье, тигива пристъпи бако из един гръм (храсталак, беше го пререзало от презрели джанки), фана влъко за заден десен крак, завръте го неколо пъти у въздуа и го надена у един суй дъб, дзверо падна и зе да гледа като блъгарски национал след евроквалификацеа. После разпраат, че вълко станал веган и минал на бръстевина и купешки маруле, ма тава моа и да а верно, ма моа и да са само слухове. По приницип таа биткя беше плод на случайност, коги Ангелари зинеше със се сила, па сички дзверове са местеа у съседната община, а Пролетин дигаше кръвната захар от стресо, ма па овците качеа маслеността на млекото, странни работи са тава, ма казва ли ти некой що а така таа ми ти работа ели що таа ми ти работа а така.
  Та тоа ден бако Ангелари си бръкна у торбето (хидроизолация от овча мазнина и човешка кръжа) и извади шише от ликьор с полвинка рикия, беше млого жъден и изпи полвината на екс, после оригна и кротко довръши останалото. Таа рикия му беше подарък от жената на кмето Престаси Бацов, булката му са зовеше Тодорина Бацова, она сакаше да и го покаже за обща култура, бако го извади с нежелание, а кметовицата позина като гладен клен на китайска блесна от изумление и веднага му напрай строен план за рехабилитация, като дните за лечениe случайно съвпадаа с овчарлъко на бако и отсъствeaта на кмето от селото. Бако беше скептичен къде таа работа, ма жената на кмето си а биваше и нищо не пречеше да пробат, па кво стане. Имаа среща малко след обед и она даже подрани, оно мерако са не гаси с вода, а с притеганье, нема друг начин. Бако даде заповед на армеата си от вакли овци за задръжане на позицеа, животинките веднъга замръзнаа като восъчните фигуре у музею на мадам Тюсо и зачекаа нова заповед.
  Тодорина и Ангелари са муанаа у едни гъсти храсталаци и ти да видиш, она успе да посъбуди смоко къпиняр и бако са фръли на неа като гладен овен на бойдисана ограда (у зелено). Тамън почна да работи по сондажо, а булката направо и примале на сръцето от кеф:
  - Ачоооо, рендосвай душмански докъде а мокра трината, кво а тава твойто чудо невидено, къв е тоа душегубняк, ооооооф, от пусти зор умирам, ма ако сръце удръжи и останем, дупе да ти а яко, ше та стопим като априлски снег…
  Бако са мобилизира като партиен секретар за априлски пленум и са заигра като подплашен кон с празна каруца, коги внезапно му дрънна джебнио телефон (от носене в джоб) с тревожна мелодия (рингтоня "Зашто си се напио" на Шемса). Таа мелодеа беше строго кодова и означаваше спешен случай у кръчмата "Пропадналио овчар", собственико Рачо (Развигор) Дренкин са нуждааше от спешна помощ, бако моментално са дигна от сондажо и кротко рече на овците: "Спокойно, за мене а!", они продължиа да преживят трева, а он дигна осторожно телефоня:
  - Алоооу, кой, алоооу, кой!? - остро запита бако.
  - Ачо, помагай, довлекле са са некви мутри от градо и сакат да ми зимат рекет за кръчмето и гастрономо! - прирева горко кръчмаро.
  - Кво а тава рекет? - запита експертно Ангелари.
  - Да нги давам пари секи месец! - тежко отрони пивничаро.
  - Идем! - само тава рече бако и би червена слушалкя на джебното телефонче.
  Ангелари Костурков свирна с два пръста, ма толко силно, че птичките запреа да цириликат за полвин час, а от близката гора са излете един герест магарок, дека носеше китното име Припек, името му дойде от тава, че по цел ден са припичаше и го дръвеше лениво в маранята, ма коги има стресова ситуацеа, магароко са превръщаше у рицарски кон и летеше нагор с главата като припаднал прилеп. След минути бако яздеше у свински тръст къде селото, а галошете му заораа у пепеяко и дигнаа турло, па габровнишката ватенкя са вееше като плащо на древен рицар, пошел да спасява юбимата си от драконе, али ели други предимни сътвере, карконджуле и скокомръжляци. У десната си ръка Ангелари дръжеше оружие, къде а по-страшно от две копия и един боздуган, тава беше една огромна печена гьостерица с топуз на края, къде да не си нги на пъто, коги полети за поразяващ удар. Бако никоги не беше повтарал с тоягата, само неколко пъти повтара у школото, ма тава а друго.
  Ангелари Костурков бръже стигна покрайнините, посленка навлезна у селото и моментално виде един чрън джип пред пиянскио пункт, а до джипо са беа наредиде четри гардероба с чръни дрей и чръни очила, они беа навлекле по една чръна камизолкя да нги изпъкват мускулете и у тоа момент гледаа бако с остра насмешка и текущо пренебрежение. Он рипна с лекота от магароко, оригна страшно и културно запита:
  - Кой командва тука, оти ми са струва, че сиги е сгазил лука?
  Мутрите зеа да са смеат и да са тупат един друг по гръбината, коги бако пристъпи и откръши емблемата на джипо, после си а нагньете у джуруяко, големите му зъби я натрошиа и он ги преглатна като гладен пенсионер януарски сметка. Мутрата, къде са намираше до шефьорското место само съуме да позине от изумление като гладна жаба къде рибарска плувка, после получи една фронтална глава и четирите пръста плътна черепна маса на бако го наденаа и му запреа сички жизнени сокове и електрически токове. Тоа до задната врата и още един, къде са префръли от таа страна джипо извадиа ножеве и полетеа къде бако, само че полето на пръвио беше кратък, гьостерицата са спущи със страшна сила и го надена у рамото, ножо издрънча на цименто като ръждов пирон на клозетна пътечкя и оня погледна като текезесарско прасе къде банкетни приготовления, малко преди песницата на бако да му отлепи марковите клефаре от пъто. Третио дигна ръце за милост, виде че нема оправиа с тоа дифендърин, ма при бако милост немаше, Ангелари фана борецо за врато и за колано на панталоня, па го засили къде пивницата, мутрагенто са удари като подплашен кон у запрел рейс и запре да приема и предава, само са напика текущо и зе да примръдва с лев крак. С перифереата си нашио забелеза, че последнио борец си бръка у джеба и тоягата вече летеше къде челото на водачо (тава нги беше шефо), таа ръка така си остана у джебо, коги очите на оня са подбелиа и он падна на коленца като селски пияница за нова вересия. Ангелари Костурков беше преценил добре силата на финалнио удар, та човеко беше само у шок и с поразени елеваторе, за тава го фана и го подпре на джипо, дръпна му панталоня надоле и кротко и експертно му обясни:
  - Я та познах, тизе си началнико, глеаш другите да едат боьо зарди тебе, та сиги ше фанем да та натрътим един път арабийската, да видиш ка са краднат бели пари за черни дни от тия бедни ора по селията, шиле тизе метиляво и врътоглаво!
  Коги виде каква съдба го чака, борецо изкрека като млада ярка на пръво снасянье и с плонж са муана поди джиплето, тама вече са беа завреле и аверете му, а единио го беа довлекле, он не можеше да му пойде компресоро. Бако прибра кротко наказателната тояга у гащите и позина къде пивницата:
  - Развигоре, дай топоро навам и една халба рикия, требва да довръшим нещо!
  След десет минути джипо беше така поломен, сак че го а фанал неко гигант и го а нагазил неколко пъти, не моа познааш кво а тава. Бако фръли манарата и подсвирна на магароко, Припек доприпка с развета тояга, борците видеа тава и зеа да пищат като млади невестици, они мислеа, че тех ги чека тоа зор. Магароко дойде бръже, а преди да са подложи на нашио герой за превоз, он пристъпи и уапа крако на една от мутрите, оня изврека като прегладнела сврака от пресно сиренье и си скри откапляко колко са може по-навътре. Бако са покатери и пойде да си довръши работата по овчарлъко и по тънката част, но не моа само с пустиняци да са разпрааш по цел ден, требва и да са отфръга работа и други предимни потребности.
  Тодорина Бацова вардеше овците и млого са зарадва, коги го виде да язди в делечината, бръже му сипа рикия и го изчека да са приближи къде неа. До минути она смени магарето и бако продължи ездата, такива мъже имаше едно време - опраат сичко строшено и неопраено по тоа свет.
  28.04.2021 година
  Град Монтана

 2. Враца. 15.09.1988 година. 18:00 ЕЕТ. Кино "Васил Коларов". Местнио прогресивен младеж Цоло Берков завел деда си, тава бил дедо Йото от Бръкачево, като они посетиле премиерата на филмо "Хищникът". Зел му нашио унук пуканки ка си а редо и дрътио зел да нарева и да клопа здраво с протезете, па и да поорига. Филмо бил млого страшен, сите ора глеат у напрежение, па те ти дошла една батална сцена, главнио герой е на кантар да му изгромат клефарете, напрегната тишина са настанила у залата като индоевропеец у празна къщуркя, та по едно време деда ти са прозинал като гладна мечка у дръжавен склад:
  - Море, па ми не а тукте бренекето, да та я наденем един път, а ти ше лъчнеш на ланска коприва, да та заеба язе у чакало гръджав!

 3. Враца. 18.09.1994 година. 19:57 ЕЕТ. Ж-к ''Дъбника''. Деца играат мач зади един панелен блок, едно от тех млого прилича на Сирил Рикюз от филмчето "Енотите". Преди тава майки му а слезнала доле и най-юбезно а предупредила дечоро:
  - А съм чула некой да му вика Сирил, а ше слезнам и ше го стиснем за врато, та ше са осере. Он си има име и така ше му викате, да не слазам втори път за некой от вазе!
  Децата продължиле да играат неловко, подвикват си един на друг, ма никой не вика нищо по маминио убавец и он а тъжен. Внезапно се отвара джамо на осмио етаж и същата госпожа се прозева като простинала магарица у сланена падина:
  - Сирилеееееее, довлачай са да едеме, оти баща ти са а жъден и сака да преаждаш с каната до мазъта!

    1. добре че е Бейко да организира спонсорството на аец-а. ма сега като падне - и В група ни зове ;(

      1. тъплисиве про3
       съжалявам те, че след години нема да има с кого да си пиеш ве, лайно

    1. я коги я земах и я не пиех... след тава се пропих... мъка, мъкааа... ай (friends)

 4. Откриха чисто нова Lada 2104, стояла в гараж 22 години
  Километражът на автентична „четворка“ показва само 282 километра

  Дедо, налазвай ;)

   1. Кат я блъснеш в дърво, не дай си Боже, ще я смачкаш, а няма да падне дървото ;)

    1. ми идеята не е да са блъскам! Кат ше се мре, нека е брзо, дай ся брунирана кола да купвам, по 5 килолева 1ната гума, кък пане

    2. Кона-та е кукличка бе, ама и ситроен хибрит нема а врнем.
     И3каш ли ти продам пежото за 40 к

        1. мидаде, ама сано орегинални напречни рейки ше ми ктъпат на 380вл.:(
         пласмасов каяк още 1400
         и стойката му още 270
         (fp)

 5. Експери,
  некой има ли познат, който са е връщал тия дни от по- чивка в брацка Гърция бе?
  Нема кой да обесни на чиляк кво трява да престави на бг границата при връщане и ще лежи ли 10 деня под карантина :(

   1. Много ти благодаря, ама не четеш внимателно въпроса!? Не питам КАК ДА ВЛЯЗА в Гърция, а КАК ДА СЕ ВЪРНА ТУК!
    Опашките вчера на Кулата бяха точно поради незнанието на прибиращите се кво да правят!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *