Максим Вашие-Лаграв изравни Ян Непомнящи на върха на турнира на претендентите

Французинът Максим Вашие-Лаграв победи руснака Ян Непомнящи и се изравни с него на върха в класирането на турнира на претендентите за световната титла по шахмат, който се порвежда в Екатеринбург (Русия).

В най-интересната партия от седмия кръг, противопоставяща първите двама във временното класиране, Вашие-Лаграв с белите фигури се възползва максимално от предимството на първия ход, създаде много големи затруднения за съперника си и логично се поздрави с победа на 42-рия ход, нанасяйки първа загуба на Непомнящи.

Във временното класиране Вашие-Лаграв и Непомнящи разделят първата позиция с 4.5 точки след седмия кръг. Другите три партии днес завършиха с ремита. Холандецът Аниш Гири и руснакът Александър Гришчук първи се съгласиха на примирие на 40-ия ход. Малко след това равенството беше фиксирано и в партията между китаеца Дин Лирен и руснака Кирил Алексеенко. На 41-вия ход американецът Фабиано Каруана и китаецът Ван Хао също си стиснаха ръцете.

Така след преполовяването на турнира зад лидерите Непомнящи и Вашие-Лаграв с по 3.5 точки се нареждат Каруана, Гири, Хао и Гришчук, а в дъното с по 2.5 точки са Дин и Алексеенко. В осмия кръг утре Каруана ще играе с Вашие-Лаграв, Непомнящи ще срещне Гири, Алексеенко ще се изправи срещу Гришчук в руското дерби, а в китайското Хао е с белите срещу Дин.

Наградният фонд на турнира на претендентите е 500 хиляди евро, а победителят в него ще играе срещу норвежеца Магнус Карлсен за световната титла по шахмат в края на годината.

644 коментара по статията

 1. "Няма да им се обаждам, я! В момента, в който се обадим, и имаме 50 хил. лв. глоба. Туй ясно ли е? Аз ли съм я направил аварията? Туй предприятие да не е на баща ми?", каза директорът на "ВиК - Варна" Валентин Вълканов пред "Дневник" в отговор на въпроса защо не е подал сигнал за аварията.

  (alf)

 2. Баси,
  Пребираме се с жината от магъзина, сваляме маските и гледам - тва не е мойта жина :-o

 3. Арамейска Сирянска са повели на ИФК Стоксунд :o
  а Лундс Бойс и Лундс ФФ очаквано засега 0-0

    1. А с "плодовата" от старите компоти и мармалади на баба ти кво стана ве, алкохолик!?

  1. Може пък и да не си толко откачен, все пак...
   Добре би било да погледаш истински футбол след тоя италиански дрискоч ;)

 4. Слуцк и Брест свръшиха с победа за шампионите, сега да се насладим на Славия и (bate) (friends)

 5. Жената е мъдра, каза да последваме светлия пример на Бийна и обедно да са ваксинираме (friends)

 6. Дайми Брадвата
  28/03/2020 в 12:17 Редактиране

  Нов

  Бош мий любимецът; ич нимойш мъ фанеш в крачка!
  :)

  Аз съм по Моне, Мане и СазаХ :P

 7. То вече 1 ч.
  Мисля да се ваксинирам, а после от 3 да се насладя на великия Чаплин в Модерни времена! Е, и на Полет Годар де... 8)

 8. Пети починал у нас. Мъж на 55. Работил е на лифт в Банско и е лекуван в Благоеград.

 9. Който е зажаднял за футбол да пуска диема спорт.На живо беларуското първенство. :)

 10. В Бургас новите случаи са от едно семейство с две деца - едното на 15, а другото на 20 години.

  (shake)

 11. А да, снощи гледах Черното пиле на Мариус, еми ко да ви кажа, като техника е най-добрия изобщо от това, което съм гледал някога. Нула комерсиалност, браво! Обачи ми стана малко тъжно, някак си се е "успокоил". Абе с една дума остарял! Веднага ми изникна една алюзия с кучето ми, което е на 10 години и някак си и то така, "успокои" се, не е "игрив", както когато го взех. Ама нищо де. Първата част е за Коча, пак лошо, оти тоа разказ ми е любим и текста ми е силно познат, едва се сдържах да не "подсказвам", на жената. Мда, абе хубав е!

          1. Бош мий любимецът; ич нимойш мъ фанеш в крачка! :)

 12. За първи път у нас в Община Казанлък ще бъде приложен метод за дистанционно проследяване на здравословното състояние на възрастните хора и на хората с увреждания, обхванати от социалната услуга „Патронажна грижа“. Решение за това гласува на сесия Общински съвет - Казанлък. Автор на иновативната разработка е видният кардиолог от Казанлък д-р Бойчо Бойчев, известен с предоставяната цялостна система за телемониторинг в реално време на ЕКГ и други жизненоважни показатели на пациентите в реално време.
  22 април 2019

  Бойчо е много голям! (bg)

 13. Прекалено дълго обявявахме страстите си за свобода. Къде е сега тази свобода? Принудени сме да се крием от нея. Отдалечихме се един от друг с душите си. Не се обичахме достатъчно. И сега трябва да спазваме и телесна дистанция.

 14. Ай ставайти да работим,
  да са трудим, строим жувота нов!
  Гордо знаме ни е Гешев,
  пръв Учител Борисов
  (bg)

     1. знаех си, че французите не са толкова глупави да си ги произвеждат у тях... кат Субару примерно.... :)

 15. уй за еврозоната и европа на 2 скорости
  ако оцелейм от тава, първата ни робота трева да е да излезим от ес

 16. баси кви нещасници и продажници сме, да са снимаме и да правим подобна нискобюджетна простотия (shake)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *