Левски: Quo vadis?

Пет месеца… Толкова минаха от изказването на собственика на „Левски“ Спас Русев, че се оттегля и че клубът е бил практически във фалит до черешката на тортата в мащабната селекция – пристигането на бившия футболист на „Манчестър юнайтед“ Габриел Обертан.

В края на февруари над „Георги Аспарухов“ бяха надвиснали черни облаци и акциите на клуба се разнасяха в различни посоки. По това време най-големият страх на привържениците беше, че може да се последва съдбата на големия съперник ЦСКА.

В разгара на лятото моментната картина е различна. Русев е на мястото си, а в спортен план „Левски“ направи чистка и смени почти целия си отбор. Селекцията включи привличането на общо 11 футболисти, сред които и необичайните за българското първенство Жорди Гомес и Обертан, имащи богат опит във Висшата лига.

Трансферът на играчи от подобно ниво е свързан с пари. И е логично да се постави въпросът дали ръководството действа с ясно начертана дългосрочна стратегия, или стреля в тъмното.

„Левски“ е увеличил перото за заплати в бюджета си за тази година, заяви финансовият директор на клуба Красимир Иванов пред „Дневник“. Публикуваните наскоро финансови отчети на „Левски“ показват, че за 2015 г. разходите за заплати и осигуровки са били 6.442 млн. лева през 2015 г. и 7.8 милиона пред 2016 г.

Собственикът Спас Русев беше пред оттегляне преди половин година, но вече действа по нов план

По думите на Иванов увеличението на заплатите нито е в шокиращи размери, нито е хазартен ход и е било предварително планирано. Преди месец той обяви, че целта е за пръв път в последните десет години да бъде отчетена финансова печалба.

Отпадането от евротурнирите след загубата с 1:2 от „Хайдук“ също не би трябвало да обърка плановете. „За този сезон бюджетът ни не е бил натоварен с очаквания за приходи от европейските клубни турнири. При трансферите подходихме много внимателно от финансова гледна точка“, заяви Иванов.

Според него трансферната политика не включва хазартни ходове. „Това е инвестиция в бъдещето, а не риск. Идването на Гомес и Обертан е логично продължение на селекцията, след като си върнахме юноши на клуба. Първата цел е тези играчи да предадат опита си на младите, а втората – да се повиши качеството.“

Ръководството на клуба се надява вдигането на качеството да доведе до повишаване на посещаемостта на домакинските мачове и подобряване на имиджа на клуба, а оттам да има и позитиви в производните елементи.

Мнението на Иванов не се споделя изцяло от председателя на тръста „Синя България“ Васил Колев. Според него проблемът е, че ръководството „няма схващането, че „Левски“ е предприятие, което произвежда футбол“. „Не се планира производството“, каза Колев пред „Дневник“.

Той вижда „Левски“ като много лошо структуриран клуб. „Трансферите крият риск, защото предполагат резултати. Проблемът е, че селекцията отново беше направена късно. Лошото е, че няма яснота кой е отговорен за това.“

„Синя България“ иска общо събрание, на което да бъдат поставени „общи ракурси за управлението на клуба“. „Там трябва да се гледа справедливата оценка на цифрите“, заяви Колев. През лятото „Левски“ продаде двама играчи – Божидар Краев и Мехди Бурабия, а си осигури и около 1 млн. лева от евротурнирите.

Председателят на тръста определя като „притеснително“ непостоянството на Русев като собственик – от готовността му да напусне до личната ангажираност с трансферите. „Имам една претенция към него – „Левски“ функционира като соц. предприятие. В него са хлябът и ножът. Нужно е много добре да се адресират проблемите и да се направят реформи. В момента на всяко ниво в клуба има бомби.“

Финансовият директор Иванов посочи, че въпреки големите трансфери клубът се движи в планирания бюджет. По въпроса за състоянието на „Левски“ Колев смята, че то не е толкова драматично, колкото изглежда заради големите дългове.

Според финансовия отчет към 31 декември 2016 г. задълженията са стигнали 25.585 млн. лева, което е скок с 65.7% спрямо 2015 г. От договора с „Виваком“ (БТК ЕАД) в началото на тази година са изчистени текущи задължения в размер на 6.620 млн. лева.

Треньорът Николай Митов е наясно, че му трябва време новият отбор да заиграе, но е интересно каква ще е подкрепата на клуба и привържениците

Треньорът Николай Митов е наясно, че му трябва време новият отбор да заиграе, но е интересно каква ще е подкрепата на клуба и привържениците

Около половината от всички дългове на клуба са свързани с новия сектор А на стадион „Георги Аспарухов“. Тъкмо това според Колев прави така, че картината да не е апокалиптична.

„Проблемът е с функционирането на клуба, а не с дълговете. „Левски“ е похарчил 25 млн. лева за два сезона, без да има възвръщаемост“, посочи председателят на „Синя България“. След тези два сезона, в които отборът не спечели нищо, се смени целият отбор и започва изграждане на нов, който вече търси резултати.

Ключов в цялата картина ще е подходът на ръководството – дали и какво търпение ще има към треньора в очакване на резултатите и обиграването на отбора. Преди месец спортният директор Даниел Боримиров и треньорът Николай Митов казаха, че се работи по тригодишен план за изграждане на шампионски отбор. Според треньора първите резултати в спортен план ще дойдат след Нова година.

391 коментара по статията

 1. Снощи гледахте ли биографичния филм за Брайън Уилсън от Бийч Бойс?
  С Джон Кюсак, Елизабет Банкс и Пол Джиамати?
  A тос Пол Дайно споко мой да играй Лео Меси, мен ако питате... :?

 2. еми, литовките щели да бидат тука 2 месеца! Убиден сам че цел №1 в живота им ше е даси намерат тука мъж и съм 100 про убиден че половината ше са изпоженат, квито са русички и белички. Зася първите им отзиви са че ноо им харесва СофиЕ, ноо са кефат че е топло и с нетарпение учакват в петак да стани 40 градуса. Щели да ходат и на морето (yahoo)

 3. Из писмо на на многозаслужилия илинденец Георги Попхристов (1876–1962), член на ЦК на ВМРО, прочетено по радио София по случай 58-та годишнина на Илинденско-Преображенското въстание (1961):

  „... Едно само ми е много тъжно: че някои неуки или зле осведомени млади хора, извън пределите на България, в разни свои писания изкривяват истината за целите и стремежите на нашата борба и дават превратни тълкувания на историческите факти.

  Особено ме боли злонамереното твърдение на тия хора за народностното чувство на моите другари – че не били българи, дори че в критиките си срещу Българската екзархия за някои недемократични порядки в нейното управление те проявявали антибългарски чувства... Основоположници на тази организация (Вътрешната революционна организация) бяха прекрасните учители и културни дейци – Гьорче Петров, Даме Груев, Гоце Делчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов и редица други.

  Те можеха ли те изобщо да допуснат тогава, че един ден тяхното българско народностно чувство ще бъде отречено в родните им огнища от невежи или измамени хора? Колко болно ми стана от всичко това! Да се бориш за човешки права и за другите народности в родината си – власи, евреи, гърци, турци, албанци, цигани – и след това да те отрекат като българин, тебе, най-големият борец за свободата на своята земя! Има ли по-голяма трагедия от това и по-голямо светотатство пред делото на Илинден? Но истината никога не остава докрай в забвение...

  От мястото, на което се намирам сега, в своя дълъг 86-годишен жизнен път, минал през огън и страдания и случайно останал жив, мога да изкажа дълбоката си вяра, че идеалът на Илинден ще бъда постигнат!”

  1. Ужаст на ужастийте! Подобре барбуков да бехме зимали, деба и пъна му, ма барем не е чак токло противно сащество!!
   (puke)
   (banka)

 4. След вчерашната среща, на която България и Македония си стиснаха ръцете в добросъседски договор, днес започнаха да излизат наяве и договореностите, постигнати между София и Скопие.
  Финансирането на железопътната връзка между София и Скопие с 250 млн. евро ще е първият пряк ефект от подписания документ.
  "Това са немалко пари и ще е от полза както на Македония, така и на България", даде пример за ефекта от договора българският премиер и изрази надежда, че двете държави ще работят заедно, за да бъде завършена жп линията в срок. Това трябва да стане през 2027 г.
  Договорът прави възможно и завършването на транспортния коридор №8, който свързва всяка една страна в региона с нейните съседи.

  Да не кажа и аз нещо :D

 5. Ла Лига ще блокира плащането на клаузата на Неймар

  (silidu) ... педали мръсни ... слуги на мадридската кочина!!!

 6. Архитектите въстанаха срещу соцзакон

  На оружие, Фене! (fab)
  :)))))))))))))))))))

 7. Германският автомобилен гигант "Фолксваген" е злоупотребил с евросредства, сочат данните от разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитирани от електронното издание "ИЮ Обзървър". Оттам са препоръчали германската прокуратура да предприеме съдебни действия срещу двама от мениджърите на компанията, след като било разкрито, че заем от 400 милиона евро от Европейската инвестиционна банка не е бил използван по предназначение. Кредитът бил даден на "Фолксваген" през 2009 г. с цел подобряване на екопоказателите на автомобилите, а фирмата е използвала парите, за да разработи устройствата за манипулиране на количествата отделяни вредни газове в околната среда. "Фолксваген" е върнал отпуснатия заем от ЕИБ, но въпреки това трябва да отговаря за действията си, смятат от ОЛАФ. Скандалът "Дизелгейт" избухна преди 2 години.

 8. Мазутът от плажовете край Несебър е изчистен

  Само Черноморец , смърт на мазута ! (blue)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *