Левски: Quo vadis?

Пет месеца… Толкова минаха от изказването на собственика на „Левски“ Спас Русев, че се оттегля и че клубът е бил практически във фалит до черешката на тортата в мащабната селекция – пристигането на бившия футболист на „Манчестър юнайтед“ Габриел Обертан.

В края на февруари над „Георги Аспарухов“ бяха надвиснали черни облаци и акциите на клуба се разнасяха в различни посоки. По това време най-големият страх на привържениците беше, че може да се последва съдбата на големия съперник ЦСКА.

В разгара на лятото моментната картина е различна. Русев е на мястото си, а в спортен план „Левски“ направи чистка и смени почти целия си отбор. Селекцията включи привличането на общо 11 футболисти, сред които и необичайните за българското първенство Жорди Гомес и Обертан, имащи богат опит във Висшата лига.

Трансферът на играчи от подобно ниво е свързан с пари. И е логично да се постави въпросът дали ръководството действа с ясно начертана дългосрочна стратегия, или стреля в тъмното.

„Левски“ е увеличил перото за заплати в бюджета си за тази година, заяви финансовият директор на клуба Красимир Иванов пред „Дневник“. Публикуваните наскоро финансови отчети на „Левски“ показват, че за 2015 г. разходите за заплати и осигуровки са били 6.442 млн. лева през 2015 г. и 7.8 милиона пред 2016 г.

Собственикът Спас Русев беше пред оттегляне преди половин година, но вече действа по нов план

По думите на Иванов увеличението на заплатите нито е в шокиращи размери, нито е хазартен ход и е било предварително планирано. Преди месец той обяви, че целта е за пръв път в последните десет години да бъде отчетена финансова печалба.

Отпадането от евротурнирите след загубата с 1:2 от „Хайдук“ също не би трябвало да обърка плановете. „За този сезон бюджетът ни не е бил натоварен с очаквания за приходи от европейските клубни турнири. При трансферите подходихме много внимателно от финансова гледна точка“, заяви Иванов.

Според него трансферната политика не включва хазартни ходове. „Това е инвестиция в бъдещето, а не риск. Идването на Гомес и Обертан е логично продължение на селекцията, след като си върнахме юноши на клуба. Първата цел е тези играчи да предадат опита си на младите, а втората – да се повиши качеството.“

Ръководството на клуба се надява вдигането на качеството да доведе до повишаване на посещаемостта на домакинските мачове и подобряване на имиджа на клуба, а оттам да има и позитиви в производните елементи.

Мнението на Иванов не се споделя изцяло от председателя на тръста „Синя България“ Васил Колев. Според него проблемът е, че ръководството „няма схващането, че „Левски“ е предприятие, което произвежда футбол“. „Не се планира производството“, каза Колев пред „Дневник“.

Той вижда „Левски“ като много лошо структуриран клуб. „Трансферите крият риск, защото предполагат резултати. Проблемът е, че селекцията отново беше направена късно. Лошото е, че няма яснота кой е отговорен за това.“

„Синя България“ иска общо събрание, на което да бъдат поставени „общи ракурси за управлението на клуба“. „Там трябва да се гледа справедливата оценка на цифрите“, заяви Колев. През лятото „Левски“ продаде двама играчи – Божидар Краев и Мехди Бурабия, а си осигури и около 1 млн. лева от евротурнирите.

Председателят на тръста определя като „притеснително“ непостоянството на Русев като собственик – от готовността му да напусне до личната ангажираност с трансферите. „Имам една претенция към него – „Левски“ функционира като соц. предприятие. В него са хлябът и ножът. Нужно е много добре да се адресират проблемите и да се направят реформи. В момента на всяко ниво в клуба има бомби.“

Финансовият директор Иванов посочи, че въпреки големите трансфери клубът се движи в планирания бюджет. По въпроса за състоянието на „Левски“ Колев смята, че то не е толкова драматично, колкото изглежда заради големите дългове.

Според финансовия отчет към 31 декември 2016 г. задълженията са стигнали 25.585 млн. лева, което е скок с 65.7% спрямо 2015 г. От договора с „Виваком“ (БТК ЕАД) в началото на тази година са изчистени текущи задължения в размер на 6.620 млн. лева.

Треньорът Николай Митов е наясно, че му трябва време новият отбор да заиграе, но е интересно каква ще е подкрепата на клуба и привържениците

Треньорът Николай Митов е наясно, че му трябва време новият отбор да заиграе, но е интересно каква ще е подкрепата на клуба и привържениците

Около половината от всички дългове на клуба са свързани с новия сектор А на стадион „Георги Аспарухов“. Тъкмо това според Колев прави така, че картината да не е апокалиптична.

„Проблемът е с функционирането на клуба, а не с дълговете. „Левски“ е похарчил 25 млн. лева за два сезона, без да има възвръщаемост“, посочи председателят на „Синя България“. След тези два сезона, в които отборът не спечели нищо, се смени целият отбор и започва изграждане на нов, който вече търси резултати.

Ключов в цялата картина ще е подходът на ръководството – дали и какво търпение ще има към треньора в очакване на резултатите и обиграването на отбора. Преди месец спортният директор Даниел Боримиров и треньорът Николай Митов казаха, че се работи по тригодишен план за изграждане на шампионски отбор. Според треньора първите резултати в спортен план ще дойдат след Нова година.

391 коментара по статията

 1. Снощи гледахте ли биографичния филм за Брайън Уилсън от Бийч Бойс?
  С Джон Кюсак, Елизабет Банкс и Пол Джиамати?
  A тос Пол Дайно споко мой да играй Лео Меси, мен ако питате... :?

 2. еми, литовките щели да бидат тука 2 месеца! Убиден сам че цел №1 в живота им ше е даси намерат тука мъж и съм 100 про убиден че половината ше са изпоженат, квито са русички и белички. Зася първите им отзиви са че ноо им харесва СофиЕ, ноо са кефат че е топло и с нетарпение учакват в петак да стани 40 градуса. Щели да ходат и на морето (yahoo)

 3. Из писмо на на многозаслужилия илинденец Георги Попхристов (1876–1962), член на ЦК на ВМРО, прочетено по радио София по случай 58-та годишнина на Илинденско-Преображенското въстание (1961):

  „... Едно само ми е много тъжно: че някои неуки или зле осведомени млади хора, извън пределите на България, в разни свои писания изкривяват истината за целите и стремежите на нашата борба и дават превратни тълкувания на историческите факти.

  Особено ме боли злонамереното твърдение на тия хора за народностното чувство на моите другари – че не били българи, дори че в критиките си срещу Българската екзархия за някои недемократични порядки в нейното управление те проявявали антибългарски чувства... Основоположници на тази организация (Вътрешната революционна организация) бяха прекрасните учители и културни дейци – Гьорче Петров, Даме Груев, Гоце Делчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов и редица други.

  Те можеха ли те изобщо да допуснат тогава, че един ден тяхното българско народностно чувство ще бъде отречено в родните им огнища от невежи или измамени хора? Колко болно ми стана от всичко това! Да се бориш за човешки права и за другите народности в родината си – власи, евреи, гърци, турци, албанци, цигани – и след това да те отрекат като българин, тебе, най-големият борец за свободата на своята земя! Има ли по-голяма трагедия от това и по-голямо светотатство пред делото на Илинден? Но истината никога не остава докрай в забвение...

  От мястото, на което се намирам сега, в своя дълъг 86-годишен жизнен път, минал през огън и страдания и случайно останал жив, мога да изкажа дълбоката си вяра, че идеалът на Илинден ще бъда постигнат!”

  1. Браво!
   Не моа го трая тос мангал!

  2. Ужаст на ужастийте! Подобре барбуков да бехме зимали, деба и пъна му, ма барем не е чак токло противно сащество!!
   (puke)
   (banka)

 4. След вчерашната среща, на която България и Македония си стиснаха ръцете в добросъседски договор, днес започнаха да излизат наяве и договореностите, постигнати между София и Скопие.
  Финансирането на железопътната връзка между София и Скопие с 250 млн. евро ще е първият пряк ефект от подписания документ.
  "Това са немалко пари и ще е от полза както на Македония, така и на България", даде пример за ефекта от договора българският премиер и изрази надежда, че двете държави ще работят заедно, за да бъде завършена жп линията в срок. Това трябва да стане през 2027 г.
  Договорът прави възможно и завършването на транспортния коридор №8, който свързва всяка една страна в региона с нейните съседи.

  Да не кажа и аз нещо :D

    1. То па един живот...
     Ма ЧРД де, да живей! ;)

 5. Ла Лига ще блокира плащането на клаузата на Неймар

  (silidu) ... педали мръсни ... слуги на мадридската кочина!!!

 6. Архитектите въстанаха срещу соцзакон

  На оружие, Фене! (fab)
  :)))))))))))))))))))

 7. Германският автомобилен гигант "Фолксваген" е злоупотребил с евросредства, сочат данните от разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитирани от електронното издание "ИЮ Обзървър". Оттам са препоръчали германската прокуратура да предприеме съдебни действия срещу двама от мениджърите на компанията, след като било разкрито, че заем от 400 милиона евро от Европейската инвестиционна банка не е бил използван по предназначение. Кредитът бил даден на "Фолксваген" през 2009 г. с цел подобряване на екопоказателите на автомобилите, а фирмата е използвала парите, за да разработи устройствата за манипулиране на количествата отделяни вредни газове в околната среда. "Фолксваген" е върнал отпуснатия заем от ЕИБ, но въпреки това трябва да отговаря за действията си, смятат от ОЛАФ. Скандалът "Дизелгейт" избухна преди 2 години.

 8. Мазутът от плажовете край Несебър е изчистен

  Само Черноморец , смърт на мазута ! (blue)

 9. Печалбата на "Епъл" се е увеличила с 12%

  Юрушш на ифонити! 8)

  1. Хммм.
   Продължавам а изпитвам смесени чувства за тоз акт.

   1. ас мисла че треваше сиги върнем на србите и дасиса оправят там
    за нас е каде каде поважно да върнем българия на три морета, откоклото некви чукари с Ал банци

   2. 18 години е работено по този договор, няма как всичко да е идеално.

    1. Специална комисия ще се опита да преговори общата история между двете страни

     :D

     1. Има доста смешни моменти, но основното е, че Македония я придърпаха за ЕС каузата. То е ясно, ще има много опити за миниране изпълнението на договора, но вратата е отворена.
      А това означава коридор N8, който на едни определени хора им е трън в очите.

      1. ЕС каузата на европците, НАТО каузата на хамериканците...
       Демек - изпълняваме поръчка, а ти, баце Боце, играйш роля на виден международник... ;))))

       1. Другата опция не е за предпочитане :)

 10. Полша очаква от Германия изплащането на репарации от Втората световна война

  :D

  1. абе боли на кура за леля Мергел, ама ако от нас ги по- искат, Буце одма ше клекне и ше плащаме до откат даже и (dupe) ше дадем

   1. Чекай, чекай малко бе, баце! :?
    Нълса сещаш, че и ний сме дали заем на зигитата през ВСВ?
    Редное си по-търсим парата + лихвите... 8)

   2. А и ако ГерманиЕ си поиска землите на ПрусиЕ, дет са присоединили къмто "Тази съветска колония, именувана „Полска народна република“... ;)

 11. ай да върим да върим капсОлити че посли кат додат кокошкити и литовките става страааашно, малиййй страх!

 12. А статуя за наи успешния български отбор след ЛЕВСКИ, кога, кога, кога?
  Аи Lуноходец, слави майка България! (bg)

   1. Уй за барелинките и Лили, ко друго ;)
    Ма в добрия смисал де...

    1. Кат нбищо мой и да са доредиш, кат награда за най-заКлетия зрител на шоуто... ;)))

     1. А бесплатна по- чивка на Кушадасъ за най-заклет зрител на турските серяли кога, кога, кога? :-?

      1. Искаш та уважат турцити ли бре!?! ;)))))

       1. :-o
        поскоро туркинчетата ве! Наш кви пу*ки има у тес сериали ве, лек

        1. и сега във Варна турските военни моряци, за разлика от всички останали участници в маневрите Бриз 2017, не се строили на палубата, когато минавали пред българския президент и главнокомандващ Румен Радев. Нашите преглътнали тихомълком турската обида. Този въпрос ще бъде обсъждан, засега нищо не мога да кажа, заявил командващият българските ВМС контраадмирал Митко Петев.

         Верно са големи п*ки...

 13. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари

 14. Имен ден празнуват - Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко и Божинка.

  Божинката да почерпи

 15. Рома си осигури услугите на талантливия датчанин Резан Корлу

  ем тъй ши е тя вечи... добро утро...

  1. ас сам си ощи гражданин, ма немам нищо про тив да стана селянин! Кък върат имотити на брега на морето на Варвара? А 1 малка лодка с матор? А ребарскити мрежи? :-?

 16. 0/3
  ся вече дори БББ не би могъл да го отложи, мама ви про3та бутушарска
  (lfc)

  1. нормално... то сега до ноември е силата на Ливърпул... после феновете почват да викат догодина... :)

  1. леля Мергел гоотложи дееба! накъзание за брекзита

 17. Колко жалко е да си синьо говедо,
  да те сочат навсякъде с пръст,
  по земята нещастен да ходиш
  с кур червен в синия гЪз!

   1. Туй да не е йонайтит да прави таквизи ниша ;)

 18. Ясо, Калимера! Магданози, патладжанес, маслинес, рицина! Ом ном ном ном ;)

  1. а гаврос, каламарес, мидия и суордфиш кога, кога, кога?

 19. Баси, кат по- гледнеш поредната малоумна анкета, ми излиза че Николай Митов има повече фенове чорбари отколкото примерно Христо Стопичков (fp)

  1. Тъкмо тук е момента да споменем една реплика от днес на ББащицата: -Критичари..

   1. пущайте смело ве, боклици! Утре ше ва пребройм сичките 700 малоумни чорбара, дейба и кумунясите мо

 20. Ебена мать» — не значит то, что мать ебена, —
  Ебеной матерью зовут и Агафона,
  Да не ебут его, хоть надо разъебать, —
  Он все пребудет муж, а не ебена мать!
  «Ебена мать» — ту тварь ебену означает,
  Что из пизды хуишки извлекает.

 21. Опа
  Номер на залог: 970595526
  Единичен залог
  Атлетико де Мадрид с/у ССК Наполи
  Над 2.85 (+2.5)
  Над/Под 2.5 гола
  Залог: (5.00 x 1) 5.00 EUR
  Обща възможна печалба 14.25 EUR(money)

 22. Eми нема ве, ток нема, дейба тас сволочь. Днес 5 часа нямало водА, ся нема ток. Ебена мать!

   1. Тва само Бойко кат са надуй кат фудул тъй става

 23. Офффф, мъничето вече е на вратата с мама ти и тате ти, а ас вече духом съм в кухнята и с триперлива ръка посягам към шишето с ледено студена рикия, ооооххххх на дядааааааааааа!

 24. Напълнихме зарзавата с плънката и във фурната :)

  1. зеленчукова супа, зарзават с плънка, нема ли да вечеряте нещо ве :-?

   1. Прай разлика между супа и бульон ве чорбар

    1. бахта вегана, вече пак почти не искам та познавам :)

  1. нищо не мой ма уплаши след кат съм нямал 5 часа и 27 минути Ток

    1. ам аз имах предопредително писмо от ЕВн Юг още от мин.7ца

     1. Аа това е друго. Тук просто спря. Дано да не е голяма повредата дейба

 25. Цял живот да си синьо говедо,

  да те сочат навсякъде с пръст,

  по земята нещастен да ходиш
  с кур червен в синия гъз!

 26. Питам има ли власт,

  която да не е подкрепяла вас!

  Сектор "В" ни дели,

  Аз съм човек ГОВЕДО си ти!

  Беззъби, със сини венци!

  Пред гроба на Гунди поднасят венци!

  Сектор "А" ни дели,

  Аз съм човек ГОВЕДО си ти!

 27. Фене,
  още 1 лаишки въпрос - сатенът само за изравняване ли е, т.е фината работа или става и за запълване на отчупеното парче с размери около 1 кв см, ма дълбочина около 5-8 мм :-?
  Или си трява обикновенен гипс

  1. По принцип е за най-финия горен слой на шпакловката, но за такива малки пукнатини върши идеална работа, малко е по-скъп от гипса, ма теб ти трябва малко, аз вкъщи като дупнах контакта и после едпа дупка с размери 30/30 и дълбока до тухла я запълних само със сатен, боядисах, монтирах контакта наново и те, не е мръднала

  2. бе земи 1 акрилен селикон и напълни пукнатината ве лек

    1. ми ако иска да пробва с apogel или полиуретанова паста
     най ефтино ще му е с акрилно селиконче

     1. ми вапроса са риши от сано себе си - имаха сатен гипс сано у големи човали, затва зимах 1 кило нормален гипс. заедно с жината и най-вече с мъничето замазахми набързо, без да омажем целата къща и сички са доволни. ся или утри отивам у бриколаж да зема стикера - 3 х 31 х31 см айфелова кула на тъмен фон - ше легне на жълтата стена кат зет при баба си, кат 100вагинов за дузпа, кат 5 пари в кесия, кат куче с клатеща се глава на задния джам на алди, ше легне :)

 28. Дедо моя съвет е да запълниш пукнатината със сатен /нанасяш с шпатулка/ и кат изсъхне лепиш вече квото искаш, щото иначе при следващия земетръс тая пукнатина ще се разшири

  1. Фене, тя е много плътна бе и почти не може да се бръкне в нея. Ама отдолу, дет е паднало парченцето, ако бръкна оттам и ше свала всичко нагоре. Ей там точно искам да го лепна и после стикера отгоре ще лепне и пукнатината. Дреме ми за земетръса - това е сано козметика у случая.

   1. Няма значение , че е плътна, ти като натиснеш /замажеш/ с шпатулата ще влезе точно колкото да запълни , другото ще го обереш

 29. Уфффф, деба и Маината - точно коги наи ного ти требе, точно тогъс ше ходи да вари зеленчуковия бульон за рибената супа (shake)

  1. Туй са казва "бийма обичам та" ве :D
   Ти сега ли разбра че има такиви жини :)
   То май и мъжуви имало таквиз :O

   1. Бий чорбата по главата, бий, бий, бий!
    (gonzo)

 30. Некъв разклонител стърчи зад един банкомат хората шси помислят, че го хаквам.

  1. е тва верно изкам го вида - айдукат хаква бамкомат през разклонителя!? (alf)

   1. Тупан, ако видиш некой зад бамкомата да цъка енергично телефоня и го е свързал с кабел, нема ли ти стане тъпо ве

    1. Не - ше ми стане ноо гот и ше са моля тоо да взриви града, държавата, континента, светът и вселената, че да са свршва с тоо гнил свият :)

 31. Въййй, кат гледам тее двете чукчи кък си хоратят и кък после по два часа си обесняват къй кво е искал да кажи, та одма са сетих, че трева да скокна до мосю Бриколаж да купа стикер от три пърчета с ай феловата кула.
  Босе, чукча,
  ФеНе, чукча,
  сериозно, учтиво и любезно питане: на стената у хола, напуканата от земетресението ако риша мога да отлепа цело пърче, изключително равномерно - дет тия са плескали около полвин сантиметър гипс. Ама въпросът е ако не искам да го отлепа, мое ли да го лепна с нещо през пукнатинката или там където е паднало, така че кат лепна после връз него тапет и сички са доволни? Инак ако падне в ебаси приключението ше са вида, дееба.
  Примерно с 1 спринцовка некво монтажно лепилце? Нещо друго чудодейно?
  Верно сериозно ви питам!

  1. Дедо , нищо не ти се разбра, кво точно искаш направиш, имаш пукнатина и се чудиш как да я запълниш ли

   1. имам голяма пукнатина и най отдолу е паднало парче с размери примерно 1 кв см. Ако бръкна оттам в пукнатината ше сваля плоча сигур с размери 1 кв м.
    Идеята ми е върху пукнатината да лепна един декоративен стикер за стена и да я скрия, ама предварително да лепна тас пукнатина, дори съвсем леко, така че да не падне барабар със стикера

   2. Разбра ли ве?
    Ай, дай акъл моля, че вече сън на вратата на път към Бриколаж!
    Да обобщя накратко - ако лепна стикера сега, вероятно ше падне, откършвайки огромно парче гипсова шпакловка, което се е отлепило от стената. Въпросът е с кво да го лепна предварително, ръгайки спринцовка

 32. ем консерво, яш сано боклици пък посли - у болница и операция, да не дава Господ!?

  Викаш, ако бях слагал мляко в боба, нямаше да имам камък:?

  1. Щеше - ма кат моя, нема три санта и полвина :)

   1. Е моят беше по-малък, но направи голяма беля :(

    1. зн баце и мен тава ме чака, неизбежно е
     ама няма сега да го мислим

     1. Ти по-добре се оперирай планово, че да не стане като моята работа :o

      1. първо, ноо ма е страх от лекари и стреса при мен е пагубен и в пъти по-страшен от болестта. Наистина не е за разправяне;
       второ, ас имам токло болести, че ако почна им обръщам внимание, ако не умра от страх и притеснение, то плановете ми за лечение ше включват времеви график от стотина година, дееба

 33. Во пресрет на 2 Август, односно Илинден, еден од најголемите празници на нашата земја, даваме еден поинаков аспект на храбрите илинденци. Бидејќи се многу дејците што во овој период се бореле за правата на македонскиот народ, кој веќе 500 години бил под отоманската власт, во текстот се ограничуваме строго на личности што биле директно вклучени во настаните кои почнале во Крушево на 2 август 1903 година.

 34. Има ли каде да си заредя телефона на литищиту ве?

  1. Ами ей тук под масата има контакти, че и усб входове ама ти за кое питаш? :)

    1. Че имаше някакви контакти по стените, огледай се. Ти днес ли си тръгваш?

     1. Да, 19:30 полета, но имах среща 16:30 с колега, обаче неговият полет закъснява

 35. Начи ако искати нящу фкусну у софия - на езируту аряна има едно нашенско ресторанчи битов стил, смело си викайте тройка кифтета по 104 годишна рецепта.

  1. Жкосно ли е? От как го преустроиха не сме ходили.

   1. Кифтаците са оникат (тия по тайната рецепта). Имаше и др вкусотии в менюто, еле па десертите, но нямах време за тях. Пишат, че ползват само бг продукти. Единственият проблем е, че обслужването е като от Балкантурист, трябва да преглътнеш тоя минус

    1. Не мога. На 90% от заведенията в София не им стъпвам точно заради скапаното обслужване.

     1. Ем те споеред мен умишлено го правят да ти напомни за соца

   2. Голяма гюролтия е нещо ... не става на тифирич да люснеш някоя бира.

 36. |Обаче тее литовки, къкто са са турили у тее летни роклички, мамоуууууууууууууууу
  (izchukan)

  1. Ас патувах с една стьоардеса у метрото и са олабих в гащити

   1. Еееее, да не е комшийката, ла? :P Тя инак е от Ямбол е града!

    1. Е как мога да знам :) руса, сини очи, дълги крака, с униформа на раянеър

     1. А, комшийката е на България Еър и е брюнетката, краката си ги има, обаче ;)

      1. Ем дано при нея летя по-късно, ще й пратя поздрави

 37. Френският автомобилостроителен концерн Пе Ес А Пежо-Ситроен финализира сделката по придобиване на европейските активи на американския гигант Дженерал мотърс.
  Транзакцията включва германската марка Опел (Opel) и британската Воксхол (Vauxhall), които до момента бяха собственост на Дженерал мотърс

  Ся борчетата освен, че няма да вървят, ми ще почнат и да ръждясват (yahoo)

  1. начи путекаха ми лигите, дееба (romb)
   Тава ше е неква невероятна комбинация от две от марките, които познавам до наи малките детаили и които сън употребявал в течение на тристегодишния си джувот:
   - наи здравата и надежна кола на светатъ
   - наи комфортната, удобна и с наи убавата возиийа на светът
   Чекаме отрочето с буйна страст!

   1. Опел тъкмо бяха почнали да правят свестни коли, след като ги бяха развалили през 90-те, и взеха, че ги купиха французи (fp)

    1. еми кат про3тите шваби фалиргат и баба Мергел им ева маменцето с пришалците, ко :-?
     То тъс работа не става сано с манепОлиране на софтваре, накрая чичко негер, или чичко тРъм та фащат и плащаш глоби.
     Въпреки че немам никва идея за ко успешен автомобил кат Орел са про дади

     1. Не е заради "простите шваби", а заради хамериканците от ГМ. Освен това, не всички модели са успешни. Инсигнията, примерно, е много далече от продажбите на Пасат и другите конкуренти в средния клас. Преди това същото беше и с Вектра Ц. А навремето Вектра А беше най-продаваният модел в средния клас в Германия и сред най-продаваните в Европа.

 38. опитай рибената супа с живо лимонче, черен пипер и лют пипер,

  Бах тия екзотични подправки, (alf) дали ги има по магазините :?

  1. Сурова сельодка с лук и олио, найш ли ква салата и тва? :)))

   1. оде ша знай ве, този, чуден чуек си пати :-?
    Сельодката нито са въди у Куклен, нито я има у гръцкото му магЪзинче, дет кварталната маина го зарежда от Метро

    1. Чудно става, не признавам никво сушИ аз. И най-добре да е пушена /не е мн. здравословно, но е вкусно/. Инак от суровата херинга - трябва много добре да се изчисти - перки, кожа /одира се един вид/, естествено без глава и опашка.
     В една купа се режат на филийки лук и се слагат няколко парченца риба, ред лук, ред риба. Сол и чер пипер на вкус, отгоре заливаш със зехтин/олио. Може и малко маслинки да сложиш. Хубаво е да престои в хладилник няколко часа и да се обърка после преди сервиране. Голямо мезе е.
     ЕДИТ: Най-добре е да се обезкости, но я правят и с костите.

     1. Ебавах се ве, не стопли ли, сельодка с пресен лук ми е едно от любимите мезета, тук редовно ходим с едни приятели да се освиним в руския клуб в стария град със сельодки и есетри :)

      1. Аааааааааа, ми глоба начи, че правя излишни телодвижения :)))
       Аз риба много не ям /а трябва/, изключвайки редовните в менюто ни скумрия /на скара или на фурна/ и бяла риба /панирана/. Чат-пат и пъстърва.
       Обаче тая салата е екстра...ама избягвам, щот нали и алкохола почти не го пия вече.

  2. Чукча, сано исках та запра да набамкаш дивисил и пр. ваина с говна ве и да туриш лют пипер, че квато си леика сигур ше туриш от оня пушения - смляна тухла с химикали (shake)

   1. Рибена чорба без девисил е кат теб без принтер, а пушения пипер като не знаеш къде и как да го ползваш го мятай през джама

    1. Рибена чорба без лют пипер е кат боб чорба без кисело мляко ве (shake)

      1. ем консерво, яш сано боклици пък посли - у болница и операция, да не дава Господ!?

 39. Фратите се сатфарят. Следфаща спирка стадион Фасил Лефски.

 40. Подписахме договора с Македония, Скопие не е виждало толкова много журналисти !

  Върнахми си я !
  довечера пак ще се напия (pato)

  1. ибаси няма нито 1на имотка за бира ливе ., бахри умрелото саид

 41. Сложихме едно зеленчуково бульончи да ври :)

  1. Бравус, лек!
   Ся слушай дедо си, човек ша станеш, макар и лош, 100ть майните са лоши хора:
   Иди земи 1 скумбрия, опичи я на скарата, обезкосми я, кат е полуготово бульончето ти метни мисата вътре да кипнат точно 4 мин 37 сек. и ше имаш наи превасходната рибена супа на светът! И нидей бади такава консерва да блъскаш сано класическите подправки, които секи идьот знай, ми опитай рибената супа с живо лимонче, черен пипер и лют пипер, цал живот шми благодариш! :)

   1. Рибена чорба от зеленчуков бульон,че и със скумрия, игати кулинарния невежа,
    тотален леш (fp)

     1. Беги ве шматка, ена рибена чорба, ко не е от рибен бульон от рагу на риба я метни през джама, "рибена чорба" от зеленчуков бульон (hahaha)

 42. Какво викате, шопите пак се къпели с кофи и брзовари? Или най-вероятно изобщо не се къпят :D

  1. нз с кви шопи опщуваш, ама първо Цолю не е шоп и второ - Дружба не е баш у 100лицата.
   Лично ас не помна у нашия квартал некогаш да е спирало топлото или водата, дори по времето на крадливите седерасти дет источиха Искъро и Панчерево, деба

   1. Вие там във вашия район сте баш граждани, това Борово, това Красно СЕЛО, това Манастирски ЛИВАДИ... все жълтопавейници сте там :D

    1. Милиционери и военни основно ;) И номенклатурчици.

     1. киде бе, този :-?
      сигур говориш за некъде около пазара Красно Сити, ма я сън у Борово ве
      Спицялно я сън у блог на енерге тици ;)

    2. Не сме жълтопавейници за щастие - там само псевдобуржоа, реститутки, геюви и нарко мани, не мерси! Да немам ас киде колата да си паркирам, да изляза на разходка до месна кръчма, да нахрана коченцата и кутинцата, да търпа секви селяндури, дошли са возат на ескалаторити и метрото... (shake)

 43. Цольо ве, с международния влак Истамбул-Белград ли пътува ве :?

   1. Комплексен е отговора, знаеш...почнИ от това, че няма никаква стратегия, само голи приказки и показухи по конкретен повод и до там. Естествено, че на тъмнозелените им растат крила от това.

    1. Не, почни от това, че циганският вот обръща избори и това е удобно на всички, дори на патрЕотите :)
     Оттам ти идва всичко друго.

     1. Факт е. Което само потвърждава алчността и глупостта на хората, които ни управляват.

      1. Другият вариант е да се опрат на средната класа, ама там е трудно - пък изискват, пък те гледат в ръцете крадеш ли... Хвърлиш на Манго 50 лева и си готов.

       1. Абе ората си внесоха "цигани", за да върви алъшвериша, ти средна класа ши прайш дет я няма, ми четете малко ве ... стига с тея мичти и сирни трея ...

 44. Е кво сега, начи взимаме Аврам, хм...25К евра месечно...добра пенсийка за него :)

   1. Спрягат го за тренер по светите места, не знам...ще се чуе :)

  1. Тук за сметка на това пак щели да спират топлата вода :)

   1. Е то при вас софианци не е нещо ново да нямате вода :)

    1. Мен не ме засяга, нямам нищо общо с Топлофикация :)

 45. Eдно време кви закусвални имашеееееее :) Кат ти сипят шкембе-чорбата в алуминиевата купа с дръжка....сол, оцет, чесън и пипер на корем, пък и ако хлябът е пресен, половин хляб заминаваше с една купа чорба :P

 46. Eй, да не ви кажа нещо за Автогарата и веднага захапахте Дед! (silidu)

  1. Еми, напомня им пристигането, преди години ...

   1. аз с влака дойдох ... с автобуса беше скъпо :P

    1. ем ся ако си припичелил достатъчно пари за нова каруца и чисто нов кинескопен телевизор за лятната кухня, дали па не е време си фанеш влака наобратно :-?

 47. WASHINGTON- North Korea's latest test of an intercontinental ballistic missile (ICBM) has shown that Pyongyang now may be able to reach most of the continental United States, two U.S. officials told Reuters on Monday.

  Кат си спомня, че до 80-те години, някои старци си "спомняха", как англо-американците хвърляли от самолетите детски играчки със взрив ... абе кво не е било (shake) ... вяра само Богу ...

 48. Ам уй за летището в Малта. Само 1 час закъснение, пак трябва да бирим.

 49. И освен тава, моята о'бедна почивка е сано 2 часа и не секогаш ми остава време да обядвам в Есте със сичките му там салтанати...

 50. Едни випове мятат салфетки, други - кокали...

  1. што за селянин трева да си, че да мяташ салфетки прес балконя (fp)

 51. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обяви предстоящото въвеждане на военно обучение за всички граждани в концепцията за национална сигурност на страната, пише "Вечерне Новости".

  Eй сега вечи на превзеха!

  1. Щяло да им струва едни тънки около 70 млрд. динара. Знаеш ли ти що суджук е това...

  1. "Ми той умрял, ма!"
   Еми, чукча, кат им кажиш на тес че изкаж живо лимонче и ти дават истинско лимонче, правилно съхранено, намазано обилно с парафин и пр. Инак кат та видат про3 селянин и ти дават онва жълтото омазано шишенце с лимонтозу, водица и полвината менделеева таблица от консерванти ;)

   1. Оле майко, аз забрайх , че си аграр и ходиш по заведения дет още съществуват шишетата със смес лимонтозу и вода (fp)

    1. Сигурно му завиват рибата в амбалажна хартия.

     1. Подхождат на випа на автогарата

      1. сигурно е много яко да обядваш навън докато автобуса за самоков загрява двигателя на по-високи обороти ... :))))

       1. Това е за тия със златните карти, да ти работи отоплението в тоя студ

    2. ай не са прай, дюлгерин! Вие у Маиново други заведения немате!

 52. На протест в Скопие македонците казаха, че не искат добросъседски отношения с България, пише белградският "Blic".

 53. Ноо сте скучни вгн, ше ида да о'гледам литовките :)

  1. Листовкити и курмуувването... 8)))))

   1. абе, чесно казано, некои от тес бих ги покурмувал малко (ang)

     1. кат са били на по 3-4 годинки ли ве, баси перверзника (fp)

 54. Домашна пилишка су пичка с живо лимонче и пер чичер
  пълнозърнесто хлепче з семки
  некав неземен десерт с лешников пралин, отстрани карамел, одгоре ягодка, малинка, боро винки ено червено кат касис, смукиня, ммммммм, ооомммм, ном, ном, ном, ном!

 55. Ибаsi

  Тежка катастрофа е станала в София.

  Таксиметрова кола се е обърнала по таван на бул. "Цариградско шосе" в района на метростанция "Интер експо център".

  Инцидентът е станал в посока "Орлов мост"

 56. 30/07/2017 18:45 Ботев (Пд) ЦСКА – София зав.2:6 прог.3:6 Познат 2

  Кък 1гол ма раздели от най не човешкият трактор в историята на играта (fp)

 57. Борисов отчете: Безработица у нас няма, само за мързеливите!

  Идиот (shake)

   1. Интересно ми е, какво е съотношението между броя на избирателите по избирателен списък минус пенсионерите, към броя на работещите :(

  1. Донякъде съм прав, въпросът е за какви пари се работи :S

 58. Бийн, те ти още един:

  Двама избягали от СССР. Да, ама минали десетина години и единият решил да се връща - носталгия, кво да правиш... Другият му казал:
  - Като отидеш, ще кажеш дали е добре. Ама ще се разберем така - ще ми пратиш снимка. Ако на снимката си с пакет цигари "Беломорканал" в джобчето на ризата - значи е зле. Ако си без цигари - значи е добре.
  Речено-сторено, върнал се оня в СССР.
  След няколко месеца получава снимка пича: седи другарят му ухилен пред чисто нова "Волга", до него яка мацка стои, зад него къща се вижда, а във всяка ръка държи по стек "Беломорканал"...

  1. И тук имахме подобен...
   Писмо до наш емигрант:
   "У нас е страхотно, голяма евтиния - един слон струва 2 лв., а ако намериш още 5, може да си купиш пиле!" :)

 59. :D
  Ся чух стар руски виц...
  СССР. В детска градина идва на посещение чуждестранна делегация. Питат децата:
  - Деца, къде растат най-хубавите пловодве в света?
  - В СССР! - отговарят хорово децата.
  - Деца, а къде правят най-хубавия сладолед в света?
  - В СССР!
  - Деца, а къде правят най-хубавите играчки в света?
  - В СССР!
  А отзад стои едно момченце и плаче...
  Питат го:
  - Защо плачеш, малкия?
  - Искааам в СССР....
  :)))))))))))

 60. Хапнах и капнах , а тока още несе види.

 61. The_Boss
  01/08/2017 в 12:27 Редактиране | Отговор

  Бийн, ти ли искаше на живо? :-D,:D,:-d,:d

  Теа не моат стрелят бе!!!
  Как мое пропуснеш танова цел!? ;)

  1. Киргизите са направо ... неам думи. Ромба да пусна със САУ-то на 2 км. от тях, ще има време да дрънне 2 гроздови със салата, да разгледа лексикона на Курнелия, да обсъди международното положение и да ги думне от първия път :)

 62. И тъй!
  Напрайхме водните поцедури, намазахме се с мазилце....
  А вий все така спрели ли сте!? 8)

  1. По-долу линк за танковия биатлон :) Язък за зимбвабийците - дисквалифицирани са!

   1. Видях, ма кат мернах, че индийците и азерите са ударили сал по 1-2 танкови цели с оръдието - отказах се... ;)

   2. Обаче има и у-ни-кал-ни кадри... :)

    1. Май за сефте сърби участват, ко не бъркам...а в коментарите яко схватки с укрите :D

 63. дедо ВИП-а
  01/08/2017 в 11:39
  еми неска о'пределено нема да хода вече у култовата скара, ми ше ида я до Кулите, я до дънерите на Цар и Грацко, може и некой рипка да мушна на авто гарата

  Чуек, на автогарата да фанеш рейса за Самоков ще го разбера, ама да ядеш квото и да било, особено риба - не го разбирам :?

  1. тя тас авто гара ноо мижава и слабо по- сещавана ве! Тава рибното капанче е ноо оборотно и предимно е за роботещите чиновници кат мене наоколу бе!
   И я да та питам тебе, боклик - начи наи култовата скара у СофиЕ, която също е баш срещу авто гарата, горещо ми пре по- ръчваш, ма на рибния са дърляш (shake)

   1. А Ко тас автогара беше истинска автогара, мислиш ли че точно г-н Домусчиев щеше си издигне тука офисно-резиденциялния кон плекс :-?

 64. Него зн маината коше готви, ама ас тръгам към дънерите, пък там ше реша дали дънер, тостер, фалафел или пърче с пица ;)

 65. Папагали, ко ши готвим довечера, че днес мой ред :)

  1. Нещо с просо, грухана пшеница и грах!

   1. Гоше, питам хората ве, не кулинарни лаици кат теб!

    1. Чукча ли си, албански реотан ли си, не те зн, ама не питаш хората, а папагалити! Единствения човек, които ти одговори сън ас - ити казвам точно кво да готвиш за папагали, лек! :)

      1. не съм ве, дося вървях
       Ма да знайш Дришата и Донев ноо убаво готват ;)

  2. Подозирам, че ще готвим пица по телефона, предвид липсата на каквото и да било в хладилника. 8)

   1. Ний май ше сме на пълнени доматки, чушки и патладжанче, поне на тоя етап :)

    1. Едни зеленчуково - гъбени шишчета е прогнозата при мен :)

     1. Идеално и с едно кисело млеко с копър и чесън за сосче /или пък направо тараторче/ перфектна лека вечеря :)

     1. Да ве, къ па не, ей ся в тая жега да нагъня агне, да сме горе на Чепеларе или на хижа Здравец бих хапнал, ма в тая фурна вън не :)

 66. Здрасте, трубадури. Последни 2 бири щракваме и палим за летището. Пак се прибираме. ;(

  1. Адаш, и тук може да му кажеш на Цолю, че е пеерас :)

 67. Ибаси изменадата чуйек, казвам ви - наместо да ни до карат 20на индийци, донесоха литовки, щот те били локалния център на брацка Индия! Мамоуууууууууууууууууууууууууууууууу (romb)

  1. Литва си е баш у центъра на Индия, границите й се мият от р. Ганг

 68. Еми, хевнах 1 курасан с масълце и 1 ришар с кафяво захарчи
  Може и да исдаржа до обяд :)

  1. Ще издърва,ама за обяд какво ще плющим.

   1. еми неска о'пределено нема да хода вече у култовата скара, ми ше ида я до Кулите, я до дънерите на Цар и Грацко, може и некой рипка да мушна на авто гарата

 69. Бой на тренировка на Борусия

  Селяни, да си ни връщат Оба , доде не са са изтрепали :)

   1. Шси напрая водна билкова баня на крачето и ще положа морна главица на възглаве с книжица в ръка... 8)

 70. Ми лек , снощи отиваме да полейм рожденика в морската и вървим покрай капаните . Зад обществената тоалетна две рускини клекнали и пикаяти хич не им пука , че ги гледат хората и децата. Ебахти зганта чуек.

    1. Аааа, ясно.
     Рекох, дъл не по някви физиологични особености... :?

 71. Аре бе, няма ли да го обявяват тоя мангал недоносен в ПСЖ вече, че да се задвижат трансферите на Барса :? Дейпа циганката от филипоЖци! Ще къса срещу Тулуза и Монако и после 6:1 :D

  1. Тва сте каталунцити!
   Дорде е в Барца - великан, напусне ли - сиганин... 8)

   1. Ем, тоя специално си сиганин, където и да играе. Беше почнал малко да израства, ама явно му дойде в повече и иска при братчето си Банани да си търкат ланците у съблекалнята :)

 72. Е затва си обичам рождените дни, кат минат и съм зареден с парфюми за ена година напред :d

  1. уффф, кък ма сети че парфюма ми е на при вършване :(

 73. Журналистът Кристина Кръстева представя книгата си "Бойко, който винаги се завръща".

  Четивото ще бъде достъпно още този четвъртък (03.08) в големите книжарници в страната, а официалната премиера е насрочена за месец септември със старта на новия политически сезон.

    1. Това лице каката на която сте подарили виличка в барселона

 74. Дo ĸpaя нa гoдинaтa cтpoeжът нa мaгиcтpaлaтa пo Kopидop 10 oт Hиш дo гpaницaтa c Бългapия щe бъдe зaвъpшeн, ĸaзa дъpжaвният глaвa Aлeĸcaндъp Byчич, цитиpaн oт мecтни мeдии. Изĸлючeниe пpaви 12-ĸилoмeтpoв "тeжъĸ" yчacтъĸ oĸoлo тyнeлa "Бaнцapeвo", зa ĸoйтo щe ca нyжни oщe "3-4" мeceцa.

  Екстра, Белград за 3 часа (friends)

     1. Ей супер, напрайха им магистралка до мръсноморието, тамън вече няма ни тъпчат гърцийката 8)

 75. В началото на миналата седмица собственикът на "Гранд хотел България" в София изпрати в районната община "Средец" проект, който остави впечатление, че сградата-паметник на културата ще бъде надстроена. Това обаче съвсем не е така, казва пред "Дневник" архитект Цветан Петров, чието студио "Иво Петров Архитекти" е изготвило проекта.

  Мноо са силни деа...

 76. кюнци, ний изкарахме някой лев, минаваме ги цъкнем в банката и са прибираме :)

  1. на теб в брой ли ти ги плащат бе? бахти черната каса ... (fp)

    1. така казано от теб ... по-добре да не знам как ти плащат ... :)

 77. Оставиха ма дежурен килешките докато дойде тока.

  1. Сано да не напрайте ся некоя глупост у тъмното! Внимавай, ей!

  2. Найш ли го вица за дежурния по шкафче? 8)

    1. Един млад послушник пристига в манастир и игумена го развежда из манастира. Влизат в една стая, в която има маса, отрупана с всевъзможни вкусотии и игуменът казва:
     - Тук, чадо мое, можеш да ядеш каквото поискаш и колкото поискаш всеки ден, само в петък - не!
     Влизат в друга стая с маса, отрупана с всякакви маркови напитки.
     - Тук, чадо мое, можеш да пиеш каквото и колкото поискаш всеки ден, само в петък - не!
     Влизат в трета стая, пълна с раса, килимявки и прочее попски облекла.
     - Тук, чадо мое, можеш да се преобличаш колкото искаш всеки ден, само в петък - не!
     Накрая го въвежда в една малка стая, където има един шкаф, отваря шкафа и се вижда един гол задник.
     - Тук, чадо мое, можеш да идваш и да чукаш колкото искаш, само в петък - не!
     Младият послушник бил много доволен и казал на игумена:
     - Отче Игумене, всичко в манастира много ми харесва и с радост ще остана да служа на Бога, но защо мога да ползувам всички тези блага през всички дни, освен петък?
     - Защото, чадо мое, в петък си дежурен по шкаф.

 78. marIboro
  01/08/2017 в 09:50
  бе това да не ти са филмите да се гонят с тия коли ... :-)

  Бе те сложа теб у тая тенекия штъ питам как ще спреш некое дрогирано лапе с джип. Ши спреш, ама у шестък :)
  Чисто практическо значение има.

  1. а ако са в по-голяма как ще го спреш? ще го блъскаш ли? забрави за филмите, методите за залавяне не са да го гониш и да изпотрепете 10 невинни, щот трябва да хванеш дрогираното лапе с джип :)

   1. Не е еднозначна ситуацията, както я представяш. А ако влети на спирка с хора, а ако е терорист /да не дава Господ/? При военните и полицията по принцип трябва да се взема предвид най-тежкия слуачай.

    1. и ако влети на спирка с хора кво ще правиш с по-голямата кола? ще ги домачкаш, да не се мъчат ли? :?

  2. Да бе шго спира! Снима го и праща писмо, инак си седи кротко и си пуши на климатиче у киа-та!

   1. Което е и практиката в 99,9 % у нас, разбира се. Аз говоря по принцип.

     1. в офиса съм, чакам един да дойде да донесе едни пари и са прибирам :)

       1. ем да ма преди тая жътва ена година тръстика деба кривия обект , здравето ми са зе :)

        1. Напълно те разбирам. Особено когато едни "големи" пари ти ги плащат на части в продължение на 2 г. и кусур :)

 79. Експерти, догодина падам от власт и мисля да сменям Нивата, няма да си играя вече на беден пред електората.
  В тази връзка съм решил да изхарча част от скромните си 2.5 милиарда, спестени с пот на челото и ръка в портфейлите ви (money), за да закупя някакъв по-товарен автомобил и да си ги трупам в дворчето в Банкя. Нещо от класа на Корола Версо, или ФВ Кади. Някакви идеи :?

  1. Секи уважаващ себе си бакшиш кара Кади! Некокло пъти са возих на Кади до и от летището и немаше ни 1 с километраж по-малък от 500 к, а вървеха кат чисто нов пасат ;)

   1. На тези двете съм се спрял, но версотата масово са дизели, което не ми е опция :)

    1. наче, ако ма не задалжат служебно, никогаш повиче нема са кача на бензинка ;)

 80. В половината български фирми шефът е и единствен работник
  Едва 4.8% от "родените" през 2010 г. предприятия са преживели пет години

   1. На мен ми изглеждат като малолитражки, гледах една на България и Гоце Делчев. Не съм имал щастието нито да сядам в такава, нито да я огледам подробно.

     1. Но все пак...май са 1,4 моделите, ако не бъркам 100-на магарета, разгон до 100 км/ч на хартия е към 13 сек., в действителност с две ченгета х 120 кила - към 20 сек. Все пак ролята им е да реагират бързо. Още повече, че беше обещал да патрулират и в малките населени места ;)
      А там едни "чудни" пътища, гладки кат кожата на Цецка Цачева...

      1. Те и астрите досега бяха масово 1.4
       А и тези са за градски патрул. За извън града не знам, това вече е друг казус.

       1. бе това да не ти са филмите да се гонят с тия коли ... :)

        1. Извън града е по-нормално да имат по-мощни коли, смятай примерно да идат зимата нанякъде. Но за град не виждам смисъл да им купуват някакви бегачки.

     1. Ши пропусна, да ти кажа, виж за новото V60 ти позволявам да ми го пожелаеш ;)

       1. Аз да не съм Стоичков, че да ми трябва синя ламба :)))

         1. секи српски автомонтьор даже го превасхожда прехваления сто ичков, ко токло :-?

 81. Явно няКОЙ е казал на Спас да не се отваря много-много, ами да снася пари за отбора.
  Въпросът е, дали все пак има някакъв план, или просто ще се преперат едни (money)

  1. Аз като виден практик ще ти отговоря: Много зависи къде са му регистрирани фирмите ;)

 82. САЩ и Украйна подписаха договор за доставка на въглища

  Честито на хохлите!
  Тва все едно Любимец да внася дини на петорна цена...

  1. Донбас остана в Новорусия, но пък ЕС им махна визите. Намекът е ясен ;)

   1. Аааа, он в Польше ла! Подписаха и тез. :)
    Да видиН ний коги...

    1. Е ний от шелфа и шистите се канехме ;) + Азърбайджан...

     1. Мхм.
      И накрая - втечнен от СА... ;)
      ПС: Без да съм спец по темата, но това, коет четох за шистовия добив, е меко казано притеснително... :?

      1. Вече бил спрян, щото бил неизгоден. Петролът бил евтин.

  1. Много силно завръщане на направо ниска цена за предлагания продукт :)

 83. Левски: Quo vadis?
  Нисто не вадис... :(

  1. Цели 3-ма кандидат-тренери, ла! :) След АГ и ДР, се споменава и виден испанец.

     1. Може да ударим Неймар с оферта за ПСЖ! :-)))

 84. Добро утро! :)
  В Перник намерили дете, възпитано от вълци. Това е първият случай на възпитано дете в Перник!

Comments are closed.