Джирото стартира в Израел

Има ли кой да свали Крис Фрум от върха в многоетапните състезания, или невероятната серия на британския колоездач ще продължи и в Обиколката на Италия?

Това е въпросът, който е най-често задаван преди започващото днес 101-о издание на „Джиро д’Италия“. След победите в Тура и Вуелта през 2017 г. британският колоездач се насочи към Италия в преследване на розовата фланелка, която ще му позволи да има в колекцията си и трите големи обиколки.

Задачата на Фрум няма да е толкова лесна, защото титлата си от 2017 г. ще защитава Том Дюмулен. Още редица колоездачи също са готови да окажат сериозен отпор на двамата големи фаворити.

Обиколката на Италия стартира днес с индивидуален часовник в Йерусалим. Трасето е дълго 9.7 км с начупен терен и ще очертае ситуацията в генералното класиране.

Първата голяма обиколка за годината винаги се отличава със своята трудност, но и разнообразен, който дава възможност за изява на всеки тип състезатели. През тази година колоната ще измине 3562.9 километра. След старта в Израел Джирото продължава в Сицилия и след това се движи само на север, преминавайки през Алпите, а накрая се връща на юг за финал в Рим.

Организаторите са направили два индивидуални часовника и са отделили седем етапа, които дават възможност за спринтьорите. Според класификацията три от етапите са с най-високата трудност от пет звезди, а други три – с четири.

Първата седмица с трите етапа в Израел и после в Сицилия и Южна Италия е сравнително лесна и ще служи като встъпление. Най-важният етап в нея ще е шестият, който е на 10 май – 163 км между Калтанисета и Етна. Колоездачите ще изкачват прочутия вулкан в Сицилия от страна, която не е покорявана до момента, в която има пасажи с наклон от 14 и 15%. Финалът на височината обаче е лесен.

Деветият етап е последен за първата седмица, като в него има две височини от първа категория в самия край. Калашио и Гран пасо д’Италия са много дълги (14 и 24 км) и са трудни само в самия си край.

Много по-важна ще бъде втората седмица и по-скоро нейният край. Уикендът 19 и 20 май предлага 14-ия и 15-ия, където се очакват и първите по-сериозни размествания в генералното класиране. В 14-ия етап колоездачите ще финишират на митичната Монте Дзонколан, която е 10 километра, но с наклон до 20-22% на места. Ден по-късно изкачванията не са толкова страшни, но умората от предния етап ще играе роля, особено с предстоящия почивен ден след отсечката между Толмецо и Сапада.

Организаторите са запазили най-доброто за последната седмица, която стартира с 16-ия етап индивидуално бягане по часовник между Тренто и Роверето – 34 километра. То ще има двойно по-голяма тежест, след като идва след почивен ден.

Следва поредицата 18-и, 19-и и 20-и етап, като всеки от тях завършва на изкачване. Първият е встъпление с финал на Прато Невозо, но ден по-късно идват 184 километра с четири сериозни изкачвания. В средата на етапа е известната Коле деле Финестре, която е 18 километра, но втората ѝ половина е по черен път без асфалт. Финалът е на друго много трудно изкачване – ски курорта Жаферо на почти 2000 метра.

Последният планински етап е 214 километра с три височини от първа категория – Цечоре, Сан Панталеон и Червиния, като всяка от тях е над 15 километра дълга.

Очакванията на всички са Обиколката на Италия да се превърне в дуел между Кристофър Фрум и Том Дюмулен. След триумфа на холандеца в Джирото преди 12 месеца това ще бъде директен спор между тях, ако не се брои световното първенство в Берген. На практика през 2017 г. Дюмулен и Фрум спечелиха всичко. Холандецът триумфира с Джирото и световната титла в часовника в Берген, докато Фрум взе Тура и Вуелта.

153 коментара по статията

 1. Безвластието, което заплашваше да блокира столичния район "Младост", намери временно решение. Владимир Клисуров, който беше назначен преди седмица против волята му, излиза в отпуск и подаде оставка. Работата поема другият заместник на арестуваната за подкуп Десислава Иванчева - Румен Русев. Така основната власт на практика излиза от ръцете на "За Зелен "Младост" - организацията, спечелила изборите в района след протестите срещу строежите, тъй като Клисуров беше неин представител. Срещу Русев протестираше задържаната кметица, която твърдеше, че цялата история е скалъпена, за да седне той в нейния стол. Иванчева даже носеше в съда лист с надпис "Лъжа е, че искам Румен Русев да е кмет".

  (fp) Анадънму?

 2. У рейса за Видин:
  - Извинете, ще ми отстъпите ли място да седна? Бременна съм.
  - НЕма! Да та е мандръсал нЕкой с кола!

 3. 34-годишен мъж от София е починал днес около 10.00 ч. в помещението за настаняване на задържани лица в полицейското управление в Троян.

  Мъжът е бил задържан на 3 май в 21.00 ч., след като е само катастрофирал в Априлци. Установено е, че управлява лек автомобил с концентрация на алкохол в издишания въздух 3.55 промила, твърдят от пресцентъра на МВР.

 4. ма на мръсните говеда ква дузпа им свирнали.... бахти гнусарите... същите кат реал и пуля...

 5. Конфликт: Хуситските войни (1419-1437г.)

  Къде: Хълмът Витков край Прага, дн. Чехия

  Кои участват:

  1) Хуситите

  Пълководци: Ян Жижка

  Армия: 76 войници и стрелци, 3 жени, Ян Жижка

  2) Кралство Унгария и Бохемия

  Пълководци: Сигизмунд Люксембургски, император на Свещената Римска империя, крал на Унгария и Бохемия (Чехия)

  Армия: 7-8 000 рицари и лека кавалерия

  Резултат: Хуситска победа

  Героизмът накратко: Ако цифрите и картинката по-горе не са достатъчни, ето и няколко думи. Сигизмунд се опитал да превземе Прага за да изтласка хуситите от столицата на Бохемия (Чехия) и за целта довел армия от около 50-60 000 рицари и пехотинци. Срещу тях чехите разполагали с общо 12 000 души, които да бранят целия град. Хълмът Витков била малка укрепена позиция (става дума за добре заковани една за друга дървени талпи, подсилени с камъни и слоеве кал), която контролирала някои от основните пътища, водещи към града. Загубата на хълма можела да коства на чехите цялата обсада. Ян Жижка и шепата смелчаци, които пазели хълма добре осъзнавали този факт и решили да не се дават лесно на враговете. Сигизмунд (който чехите наричат Жигмонд) също разбирал значението на хълма и решил да не поема излишни рискове, тъй като вече си патил от хуситите. ето защо изпратил контингент от 7-8 000 конници, които трябвало буквално да прегазят бранителите и да осигурят позицията. Атаката на рицарите започнала, само за да се разбие като в скала, срещайки яростната съпротива на шепата бранители. 80 души успели да задържат 8 000 достатъчно дълга, че от Прага да пристигне допълнителна хуситска част, която атакувала обърканите рицари и те бързо отстъпили, а мнозина се издавили в близката река Витава. Общо в сражението загинали над 300 рицари и неизвестен брой други войници.

 6. Брайтън & Хоув Албион правят всичко възможно да пуснат първи гол в срещата

    1. Не, нищо общо, Джирото тая година тръгва от Израел, ивицата Газа, една от най-конфликтните и горещи точки в света и финишира във Ватикана, посланието е за мир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *