Джирото стартира в Израел

Има ли кой да свали Крис Фрум от върха в многоетапните състезания, или невероятната серия на британския колоездач ще продължи и в Обиколката на Италия?

Това е въпросът, който е най-често задаван преди започващото днес 101-о издание на „Джиро д’Италия“. След победите в Тура и Вуелта през 2017 г. британският колоездач се насочи към Италия в преследване на розовата фланелка, която ще му позволи да има в колекцията си и трите големи обиколки.

Задачата на Фрум няма да е толкова лесна, защото титлата си от 2017 г. ще защитава Том Дюмулен. Още редица колоездачи също са готови да окажат сериозен отпор на двамата големи фаворити.

Обиколката на Италия стартира днес с индивидуален часовник в Йерусалим. Трасето е дълго 9.7 км с начупен терен и ще очертае ситуацията в генералното класиране.

Първата голяма обиколка за годината винаги се отличава със своята трудност, но и разнообразен, който дава възможност за изява на всеки тип състезатели. През тази година колоната ще измине 3562.9 километра. След старта в Израел Джирото продължава в Сицилия и след това се движи само на север, преминавайки през Алпите, а накрая се връща на юг за финал в Рим.

Организаторите са направили два индивидуални часовника и са отделили седем етапа, които дават възможност за спринтьорите. Според класификацията три от етапите са с най-високата трудност от пет звезди, а други три – с четири.

Първата седмица с трите етапа в Израел и после в Сицилия и Южна Италия е сравнително лесна и ще служи като встъпление. Най-важният етап в нея ще е шестият, който е на 10 май – 163 км между Калтанисета и Етна. Колоездачите ще изкачват прочутия вулкан в Сицилия от страна, която не е покорявана до момента, в която има пасажи с наклон от 14 и 15%. Финалът на височината обаче е лесен.

Деветият етап е последен за първата седмица, като в него има две височини от първа категория в самия край. Калашио и Гран пасо д’Италия са много дълги (14 и 24 км) и са трудни само в самия си край.

Много по-важна ще бъде втората седмица и по-скоро нейният край. Уикендът 19 и 20 май предлага 14-ия и 15-ия, където се очакват и първите по-сериозни размествания в генералното класиране. В 14-ия етап колоездачите ще финишират на митичната Монте Дзонколан, която е 10 километра, но с наклон до 20-22% на места. Ден по-късно изкачванията не са толкова страшни, но умората от предния етап ще играе роля, особено с предстоящия почивен ден след отсечката между Толмецо и Сапада.

Организаторите са запазили най-доброто за последната седмица, която стартира с 16-ия етап индивидуално бягане по часовник между Тренто и Роверето – 34 километра. То ще има двойно по-голяма тежест, след като идва след почивен ден.

Следва поредицата 18-и, 19-и и 20-и етап, като всеки от тях завършва на изкачване. Първият е встъпление с финал на Прато Невозо, но ден по-късно идват 184 километра с четири сериозни изкачвания. В средата на етапа е известната Коле деле Финестре, която е 18 километра, но втората ѝ половина е по черен път без асфалт. Финалът е на друго много трудно изкачване – ски курорта Жаферо на почти 2000 метра.

Последният планински етап е 214 километра с три височини от първа категория – Цечоре, Сан Панталеон и Червиния, като всяка от тях е над 15 километра дълга.

Очакванията на всички са Обиколката на Италия да се превърне в дуел между Кристофър Фрум и Том Дюмулен. След триумфа на холандеца в Джирото преди 12 месеца това ще бъде директен спор между тях, ако не се брои световното първенство в Берген. На практика през 2017 г. Дюмулен и Фрум спечелиха всичко. Холандецът триумфира с Джирото и световната титла в часовника в Берген, докато Фрум взе Тура и Вуелта.

153 коментара по статията

 1. Безвластието, което заплашваше да блокира столичния район "Младост", намери временно решение. Владимир Клисуров, който беше назначен преди седмица против волята му, излиза в отпуск и подаде оставка. Работата поема другият заместник на арестуваната за подкуп Десислава Иванчева - Румен Русев. Така основната власт на практика излиза от ръцете на "За Зелен "Младост" - организацията, спечелила изборите в района след протестите срещу строежите, тъй като Клисуров беше неин представител. Срещу Русев протестираше задържаната кметица, която твърдеше, че цялата история е скалъпена, за да седне той в нейния стол. Иванчева даже носеше в съда лист с надпис "Лъжа е, че искам Румен Русев да е кмет".

  (fp) Анадънму?

 2. У рейса за Видин:
  - Извинете, ще ми отстъпите ли място да седна? Бременна съм.
  - НЕма! Да та е мандръсал нЕкой с кола!

  1. ма мой някой със ситроен да я е мандръсал и затова така ... :?

 3. 34-годишен мъж от София е починал днес около 10.00 ч. в помещението за настаняване на задържани лица в полицейското управление в Троян.

  Мъжът е бил задържан на 3 май в 21.00 ч., след като е само катастрофирал в Априлци. Установено е, че управлява лек автомобил с концентрация на алкохол в издишания въздух 3.55 промила, твърдят от пресцентъра на МВР.

 4. еееееежжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжхххххххххххххх
  замалко 2;0

 5. имаше ли дузпа за Брайтън & Хоув Албион

  1. абсолютно Марсиал направо си го обезкости

 6. ма на мръсните говеда ква дузпа им свирнали.... бахти гнусарите... същите кат реал и пуля...

 7. Конфликт: Хуситските войни (1419-1437г.)

  Къде: Хълмът Витков край Прага, дн. Чехия

  Кои участват:

  1) Хуситите

  Пълководци: Ян Жижка

  Армия: 76 войници и стрелци, 3 жени, Ян Жижка

  2) Кралство Унгария и Бохемия

  Пълководци: Сигизмунд Люксембургски, император на Свещената Римска империя, крал на Унгария и Бохемия (Чехия)

  Армия: 7-8 000 рицари и лека кавалерия

  Резултат: Хуситска победа

  Героизмът накратко: Ако цифрите и картинката по-горе не са достатъчни, ето и няколко думи. Сигизмунд се опитал да превземе Прага за да изтласка хуситите от столицата на Бохемия (Чехия) и за целта довел армия от около 50-60 000 рицари и пехотинци. Срещу тях чехите разполагали с общо 12 000 души, които да бранят целия град. Хълмът Витков била малка укрепена позиция (става дума за добре заковани една за друга дървени талпи, подсилени с камъни и слоеве кал), която контролирала някои от основните пътища, водещи към града. Загубата на хълма можела да коства на чехите цялата обсада. Ян Жижка и шепата смелчаци, които пазели хълма добре осъзнавали този факт и решили да не се дават лесно на враговете. Сигизмунд (който чехите наричат Жигмонд) също разбирал значението на хълма и решил да не поема излишни рискове, тъй като вече си патил от хуситите. ето защо изпратил контингент от 7-8 000 конници, които трябвало буквално да прегазят бранителите и да осигурят позицията. Атаката на рицарите започнала, само за да се разбие като в скала, срещайки яростната съпротива на шепата бранители. 80 души успели да задържат 8 000 достатъчно дълга, че от Прага да пристигне допълнителна хуситска част, която атакувала обърканите рицари и те бързо отстъпили, а мнозина се издавили в близката река Витава. Общо в сражението загинали над 300 рицари и неизвестен брой други войници.

 8. Брайтън & Хоув Албион правят всичко възможно да пуснат първи гол в срещата

 9. Фене, това има връзка с Римската империя ли:?

    1. е кък
     всичко пътища води към Рим са казали древните готи

    2. Не, нищо общо, Джирото тая година тръгва от Израел, ивицата Газа, една от най-конфликтните и горещи точки в света и финишира във Ватикана, посланието е за мир

      1. е римската империя е стигала даже до афганистан

 10. Ооооооо, 0:2ПП-3:2, това си е бая коефициент :O

 11. След Каранга осакатиха и Тошко Неделев (fp)

  1. Дебиш гувядата, убиха цвета на българския футбол, скаутите на Реал и Барса са отказаха да гледат Каранга и Тошо Тримонциума :(

   1. Тоя Каранга до седмица пак ще е в Студентски град

    1. И от лятото поне в Челси, ма пусти говеда му съсипаха кариерта

 12. Живеят, работят, тренират 9 месеца заради два Х-а и една победа над ЦСКА. После мъка. Нови 9 месеца, пак Х и пак мъка...

  1. ...и зимат Купата, а многомилионната селекция от с. Микре духа супата! Курви сте!

    1. 2007-ма. Преди 11 години и от тогава мъка

     1. "ЦСКА" факти Последните 12 години :
      2006г -второ място(калъфка)
      2007г. - второ място (калъфка)
      2008г. - безлицензие
      2009 г.-второ място (калъфка)
      2010г. - второ място (калъфка)
      2011г. -трето място
      2012г. -драматична калъфка след осем точки аванс три кръга преди края на първенството.
      2013г. -трето място
      2014г. -второ място (калъфка)
      2015г. - пето място и десет мача поред без гол
      2016г. Фалит
      2017 - литекс вече е починалото цска до ♾
      2018 - литекс пак калъфка

  2. Па не е зле, с два мача имаш шанс за трофей :D

   1. Ем, нали отричахте полуфиналите за КЕШ на ЦСКА, щото били в турнир с 6 мача :?

    1. Никой не ги отрича. Скоро и те ще се забравят, както и ЦСКА :)

     1. Чакай да видим мазния гел кога ще стане Домусчиев, че после г-н Домусчиев

 13. Дейба нефелните гувяда, пак ми прееваха играта (fp)

 14. e тея говеда ли наеваха така зловещо Микре :-?

   1. Ко не беше петък и ти как щеше са нажулиш не е истина :d

 15. Абе, ако е купил кашкавал в кръчмата, значи е Астрото :?

  1. кашкавал със салам на вестник ... класика ... само буркана с лютеницата е липсвал :D

 16. Анонимен
  04/05/2018 в 17:50 Отговор
  Тоя ли беше почерпил цялото семейство с вечеря за 50лв :?

  Абе явно е някакъв припознал евреин... Това някой оригинал щяха да му платят 50 лв., за да яде семейството му :)

 17. Ся ко му скочихте на КВН, човекът си е природно тъп, той не е виновен :)

 18. Айде шабат шалом ви пожелавам, че по тукашната традиция се събираме родата на шабатно трапеза, а на вас пожелавам приятно изпълнение на българската хубава традиция - тричане на кучееее :D

  1. И някой път ги заведи в ресторант, не в кварталната лафка.

   1. Тоя ли беше почерпил цялото семейство с вечеря за 50лв :?

    1. е кво и е ... даже 50 лв. понякога са много ... :)

  2. Слагай каската, бронежилетката, направи окоп и гледай Джирото на спокойствие ;)

   1. Тъкмо ще краде колелета от засада

  3. бе важното е, че не си плющим сестрите и братовчедките и после да се женим за тях ... ва ева братоебците ... :D

 19. 46 секунди трябваха на канадците да поведат срещу американските колежанчета :)

 20. Викам в България да направят жирото, колоездачите да си потрошат колелата в дупките и циганите после да им ги гепат зад някой завой :D

  1. тия тъпи спортове далеч от тука ... те там при арийците да ги правят, дет няма кой да им гепи колелетата :)))

   1. Ве то и ти не пращиш от акъл, ма ни та гоним от експерта :)

 21. Домулен печели етапа и повежда в генералното класиране, Фрум губи време от всички фаворити

 22. Мен ми е по-интересно дойчовците ше повторат ли фурора от ОИ :)

 23. 17:30 Nova spor
  Футбол: Мач от Първа професионална лига, директно
  Лок. Пловдив - Славия София

 24. Сакатлъци, да ви напомня, макар че няма никъв смисъл, щото тва животинче спорта ви е много, много, ама много тъмна Индия, че днес реално почва и световното по хокей, oт 17:15 Русия-Франция и Щатите-Канада, напред Чехия за тоя верен фен :)

  1. Аз съм за Вставай страна огромная! :))) Ма пак осакатено, плейофите си вървят....

   1. Теб та знайм :)
    ПС майтапа настрана, кат нищо ще си доблират титлата от ОИ с една световна. Те са големия фаворит

    1. Малкин и Овечкин се трудят още в УСА...но от показаното на ОИ, логичен е подобен извод.

     1. То единия от тях ще отпадне и може се присъедини другата седмица, ко Знарок е оставил място, обикновено така се прави по принцип на световни
      КАПС водат с 2-1 в серията срещу Питсбърг

        1. Оф, на кой мач беше скоро, станА голям скандал. Трябва да проверя, че у просъница зяпах. Ама възникна спор минала ли е шайбата гол-линията :) Съдиите повече от 5 минути зяпаха повторения и отсъдиха, че няма гол. А по ТВ ги разкъртиха, с увеличения, от различни ъгли и пр. се вижда ясно, че шайбата е поне 10-12 см във вратата.

    1. Кат изключим цимент и тухли, може на всичко.

 25. Билети по 7лв за седмата титла на Лудогорец.

  (hahaha)

  Даже Славия ги продават по 20лв.

 26. Ще имаме събрание на къщатата
  Пак ще се расправяме за ремонти , пари и задължения.

 27. Сайтът на УЕФА обяви "Ливърпул" за победител в Шампионската лига

  (hahaha)

  1. Сайтът на "Ливърпул" обяви УЕФА за победител в Шампионската лига

  2. Сайтът на Ливърпул обяви "УЕФА и ФИФА" за победител в Шампионската лига

 28. Комисар Борислав Муеров от СДВР обясни: "Всички улички, които са към самото президентство и прилежащата територия, ще бъдат тампонирани с механизирана техника във връзка с обезпечаването и спокойствието на гражданите по линия на терора. Всички екипи, които са срещу активен стрелец, ще патрулират на уязвимите места в столицата, а те са Централна гара, автогари и местата, където има организирани такива културно-масови мероприятия".

  С крилца или без крилца? :?

 29. Ходех до банката , ебахти задръстенията в града . Направих една капсолка и си лижа веч на диваня , че много сам уморен

  1. Верно ли има ремонти по пътя към Сарафово, Слънчака и Поморие?

 30. Ибаси скапаната държава (fp) За вреди откази на длъжностни лица от търговския регистър си минаваха перфектно делата по 49 ЗЗД пред районните съдилища, нямаше изгубено дело, тия измениха ЗТР и пратиха делата да се гледат от административните съдилища на първа инстанция по реда на ЗОДОВ и тия поръчкови копеленца почнаха да отхвърлят исковете (silidu)

 31. Шефът на Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) разкри с каква доза са били отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според Ахмет Юзюмджу бойното вещество е било в размер на 50-100 грама

  Или е сбъркал мерните единици или е нищо не разбира от химия. Ако 50-100 гр БОВ не могат да убият двама, то евем ти БОВ-а.

  1. Па я виж върху Чичу колко са пуснали, пък оживял :)

 32. В Израел ще им трябва едни други каски на колоездачите...

  1. И повечко допинг, да са по-бързи от куршум. За всеки случай.

    1. Ясно е посланието на организаторите

 33. Абе ползва ли някой защита срещу комари? Оня ден напрайх един преход 8 км. у Западния парк и ме изядоха!

    1. Спрейове, лосиони, пръскала, мазила, даже май и мокри кърпички има против комари и друга гад, превантивно против и лечебно след ухапване :)

   1. Абсолютно, единственото дет върши работа, има и по-евтини, ма за никъв уй не стават

 34. Ибаси, догодина може и в Антарктида да стартира и да финишира на Mадагаскар (fp)

  1. Аве кат не знаете посланието на организаторите, що са обаждате дет не разбирате :)

  1. Пущам си го и аз, явно с работата до 8-ми е приключено.

     1. Тук има много балами, дет си мислят, че с работа са вадят пари :)

        1. Така си възпитахме и челядта и затуй държавата на такова дередже, никой не му се работи, всеки иска да върти палци и да вади кинти :)

Comments are closed.