ВМС спечели 3-я етап в Тура

Отборът на ВМС спечели третия етап в Обиколката на Франция, който беше отборно бягане по часовник.

Американско-швейцарският отбор измина 35.5 километровото трасе в Шоле за 38.46 минути със средна скорост от 54.9 км/ч.

BMC, който спечели и последния отборен часовник в Тура преди три години, отново надделя над състава на „Скай“. Разликата в края на деня беше едва четири секунди.

Етапната победа позволи на Грег ван Авермет да облече жълтата фланелка на лидер в състезанието. Белгиецът облича за втори път в кариерата си жълтото трико, след като го носеше за три дни през 2016 г. Ван Авермет има две етапни победи през 2015 и 2016 г.

Отборът затвърди доминацията си в дисциплината в големите обиколки, където неизменно печели в последните години. ВМС има и медал на всяко световно първенство в отборния часовник от 2012 г. Насам. BMC печели четвърти отборен часовник през годината след тези в Обиколката на Валенсия, „Тирено-Адриатико“ и Обиколката на Швейцария.

В генералното класиране Ван Авермет е с равно време със съотборника си Тиджей ван Гардърен, а трети е Герант Томас от „Скай“ на три секунди. Именно уелсецът е най-предно класиран от претендентите за жълтото трико.

Съставът на ВМС се представи много силно, като изоставаше само с една секунда от „Мичълтън скот“ на първата междинна контрола. На нея двата тима, заедно със „Скай“ бяха събрани само в една секунда.

На втората контрола от ВМС вдигнаха темпото и записаха 28.57 минути, като изпревариха с шест секунди „Скай“ и „Куикстеп“, докато австралийският тим „Мичълтън“ изоставаше вече с 10.

В последните девет километра, в които имаше тенденция на леко спускане най-висока скорост поддържаха от „Скай“. Крис Фрум, Герант Томас и съотборниците им успяха да наваксат малко време, но все пак финишираха с четири секунди пасив от ВМС.

Зад „Скай“ се наредиха трикратните световни шампиони от „Куикстеп“, които изостанаха само със седем секунди, а „Мичълтън Скот“ останаха на девет. Много силно се представиха и актуалните шампиони на света в отборния часовник „Сънуеб“ с Том Дюмулен. Германският тим завърши пети на 11 секунди зад ВМС.

Топ 10 допълниха „Драпак“ (+35 сек), „Бора“ (+50 сек), „Астана“ (+51), „Катюша“ (+53) и „Мовистар“ (+54 секунди). Винченцо Нибали и съотборниците му от „Бахрейн Мерида“ загубиха 1.06 минути, а френската надежда Ромен Барде и AG2R – 1.15 минути, също колкото и „Лото Йъмбо“.

От претендентите за генералното класиране най-много време загуби Дан Мартин. Тимът на ирландеца ОАЕ финишира едва 15-и с пасив от 1.39 минути.

След три етапа съперниците за жълтата фланелка се събраха в много малки разлики. Освен Томас в челната десетка е Том Дюмулен, който има пасив от 11 секунди от Ван Авермет. Зад него е Ригоберто Уран, който е на 35 секунди от жълтата фланелка.

393 коментара по статията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *