Борис Йотов спечели европейската титла по гребане за младежи

България записа голям успех на Европейското първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Крушвица (Полша).

И трите ни лодки, участващи на шампионата, спечелиха медали.

Борис Йотов стана европейски шампион на скиф при мъжете. Той грабна златния медал с време 7:28.74 минути. Втори завърши Оливер Цайдлер (Германия) с време 7:29.29 минути. Бронзът взе Мариан-Флориан Еначе (Румъния) с време 7:30.89 минути.

Десислава Георгиева завоюва сребърен медал на скиф при жените. Безапелационна шампионка стана Паскал Уолкър (Швейцария) с време 8:17.74 мин. Българската скифьорка завърши втора с време 8:30.76 мин. Бронзът е за Екатерина Питиримова (Русия) с време 8:32.00.

Двойката ни без рулеви Рангел Кацарски и Станимир Халаджов извоюва бронзов медал от европейското. Титлата взеха румънците Тиганеску и Паскари с 07:01.44 минути. Австрийците Валк и Колмайер взеха среброто с 07:09.39. А българите изпревариха лодката на Германия с близо 5 секунди, за да вземат бронза с време 07:16.83 мин.

„Това е голям успех за гребните спортове и българската федерация. В младежите е резервът за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Тези резултати дават вяра в бъдещето – че ще спечелим квоти за игрите в Япония. Още повече, че и трите ни медала са в олимпийски дисциплини. Да вземем 3 медала от едно европейско е отлична новина за спорта ни и много обнадеждаващо за бъдещето“, заяви президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

„Отличен успехът за Борис Йотов. Поздравявам го за европейската титла. Той се върна в голямото гребане. Вярваме в потенциала му за много големи постижения. Десислава Георгиева възвърна позициите си. След като беше втора на европейско и трета в света при девойките, сега спечели сребърен медал и на европейско първенство до 23 години. Двойката ни без рулеви я сглобихме буквално 20 дни преди първенството. Макар състезателите да са на целогодишна подготовка, не бяха гребали заедно. Макар и събрани в последния момента, Рангел Кацарски и Станимир Халаджов успяха да се преборят, показаха потенциал и взеха медал.

Станимир е приет за студент, ще учи „Фармация“ в Пловдив. Дано да има и достатъчно време за тренировки, защото двойката ни наистина показа потенциал. Всички наши състезатели се представиха на много добро ниво, въпреки настинки и болки. Пребориха се и със съперниците, и със себе си, което е най-важното. Това европейско първенство ни даде доказателство, че вървим в правилната посока“, добави Свилен Нейков.

226 коментара по статията

  1. Защото с акта на Съединението българската нация се опълчи на три империи едновременно - Руската, Австро-Унгарската и Османската, и завря Берлинския договор в гъза на руския император, който принуди машата си Сърбия да ни нападне и скъса дипломатически отношения с България в жалкия си опит да го спре.

  2. Борово. Ултра-скъпа панелка с остъклена тераса от винкел, надвиснала над паркинг и контейнери с болук, където в очакване се въртят гладни котенца и кученца. На маса, до самия парапет, седи Дед в костюм на Армани. До него – сандък с часовници „Патек-Филип“. Човечецът бавно вади часовници от сандъка, хвърля ги в пропастта и печално проследява полета им в бездната.
    Любопитен минувач пита бабите пред входа какво се случва.
    – О, господине! Това е известен български експерт и естет в меланхолия. Гледа как времето лети…

Comments are closed.