Алп д’Юез и Турмале се завръщат в Тура!

През 2018 г. в състезанието се завръщат две от митичните височини – Алп д’Юез в Алпите и Турмале в Пиренеите. Те ще са кулминацията на битката съответно във втората и третата седмица. Алп д’Юез не е включвана в Тура от 2015 г., докато Турмале от 2016.

Това не е „Тур дьо Франс“ за определен състезател, а за този, който е най-силен. Най-комплексният колоездач ще спечели.“ Така в Париж беше представен маршрутът за 105-ото издание на надпреварата. Най-престижното колоездачно състезание ще започне от Вендее на 7 юли и ще завърши традиционно на Шан-з-Елизе на 29 юли.

Изданието на „Тур дьо Франс“ през 2018 г. ще отбележи 40 години от първата победа на най-успешния френски колоездач Бернар Ино. Крис Фрум ще се опита да се нареди до славния французин, завоювайки пета титла. Толкова имат и три от емблемите на Тура – Жак Анкетил, Еди Меркс и Мигел Индураин.

Колоездачите трябва да покорят 3329 км по пътищата на Франция. За шести път стартът е от Вендее и общо за десети от департамента Пай де ла Лоар, който се намира в северозападната част на Франция. Първите етапи са изцяло в региона Бретан.

„Тур дьо Франс“ ще премине през четири от планинските масиви в страната – Юра, Алпи, Пиренеи и Централния масив. Общо 25 височини ще бъдат покорени в 105-ото издание на надпреварата. Първите трима във всеки етап ще получават бонус съответно от 3, 2 и 1 секунди.

През 2018 г. за първи път отборите ще са съставени от осем състезатели, а не както досега от девет. Това ще бъде едно от основните предизвикателства пред тимовете, които се целят в челото на генералното класиране.

Първите разлики между фаворитите за генералното класиране ще се получат в отборното бягане по часовник в третия етап – 35 км в Шоле.

Всички фаворити обаче се обединиха около мнението, че решаващ в първата седмица ще бъде деветият етап. Той е дълъг 154 км от Арас до Рубе и включва общо 15 сектора с павета. На практика етапът покрива 21 км идентични с най-известната класика в колоезденето Париж – Рубе, която се провежда през април.

Десетият етап, с който започва втората седмица е първото изпитание в Алпите. Той е дълъг само 159 км от Анеси до Гранд Коломбие (7.5 км със среден наклон от 8.5%, но на места е до 20%), с четири класифицирани височини. В етапа е включена и чисто новата височина за Тура – Плато де Глиер (6 км със среден наклон 11.2%), а най-интересното е, че два километра от изкачването са по път без асфалт.

Първият финал на височина е в 11-ия етап, който е с дължина от само 108 км. Той включва четири сериозни изкачвания и завършва в курорта Ла Розиер (17.6 км с наклон от 5.8%).

Кулминацията на втората седмица в Тура е в 12-ия етап, който включва обща денивелация от 5000 метра. Колоната ще изкачи височините Маделен и Кроа дьо Фер, които са на над 2000 метра преди да финишира на легендарната Алп д’Юез.

Третата седмица започва с етапите в Пиренеите. Първият от поредицата е 16-ият, който идва след втория почивен ден. Той е дълъг 218 км и завършва в Банере де Лушон след спускане. Именно на спускането след височината Кол де Пейресур Фрум спечели през 2016 г., атакувайки Найро Кинтана.

Фаворитите определиха 17-ия етап като един от най-вълнуващите след обявяването на маршрута. Той ще бъде с дължина от само 65 километра, но включва три изкачвания и на практика няма равен участък. Колоната ще изкачва Мон де Пейрагуд (14.9 км с наклон 6.7%), Кол де Вал Лурон-Азе (7.4 км с наклон 8.3%) и ще финишира на изцяло нова височина в Сен Лари-Сулан. Изкачването Кол де Порте е на 2215 метра надморска височина и е с дължина от 16 километра при среден наклон от 8.7%.

Кралският етап в Пиренеите е 19-ият – 200 км от Лурд до Ларун. Колоездачите ще катерят трите най-известни височини в тази част на Франция – Кол д’Аспен (преодолявана 52 пъти), Обиск (48 пъти) и Турмале, която ще участва за 80-и път в Тура. Етапът включва повече от 4700 метра денивелация.

Бягането по часовник в 20-ия етап е с дължина от 31 километра, но не е за специалисти в дисциплината. Етапът, който е в Баския регион включва височината Кот де Пинодиета на 28-ия километър, която е само 900 метра, но със среден наклон от 10.2%.

Именно в бягането по часовник ще се получат и последните разлики между фаворитите за генералното класиране.

279 коментара по статията

 1. Ааааааа!
  И тия тъпанаре ли са турнали джимбинистайския скрипт, гиеа! :o
  Нетят вече заприлича на гъз, без извинение! ;(

 2. Арт рзаазка как жнеа му плдонсеа утрнниия чай, ктгоао излзиал, му пхнъала в джоба псразкаа мжреикча и му зраъалча на връщане от рдцеаткияа да кпуи красативци, доатми, цнлеиа, мгдааноз и праз лук, кйтоо фрцауинзте наричат “праоо”, а на шега - “апсетжире на бедтние”. Сщтаее се зщао геоярт в каиирнмлттаеа на Атгаа Киртси е бселгйикият дтеитекв Екрюл Поаро. Шгичека на Крстии.

  Ооохохохо! :)

 3. обитаци
  пиим още 1 набрже къпим са бръсним са и си лягам че имаме да си четем за пипи томи и аника

 4. Фторника бех махмурлия и не ми са пийши, та си купих за сефте от години едно сладоледчи и сега съм пристрастен, изял съм поне 7-8 :) Изида фунийка от най-евтиния с фкус на пъпеш. Препоръчвам.

   1. аневе фафла
    море без врътележки и стрелбиште не е никво море бе
    а да и без странджанки съшто ама бабишкера не ми дава да яда вредни глупости пред малкия бандит ;(

 5. Хайде още 4 часа и ще привърши работния ден, за съжаление. Вие кви ги пиете:?

   1. Отплеснал съм се в едни новации и смятах, че е след полунощ! Колко хубаво, че има толкова много часове удоволствие!

    1. Чак ме е яд, че се налага да спя от 5 до 8, чиста загуба на време за удоволствия :(

 6. То събота май почва Тура, ама от кога започват истинските етапи, е не рекламите на плажове и курорти :)

  1. още от първия етап е интересно. тая година ходихме на почивка точно където ще бъде първия етап - още май месец беше маркирано трасето за всички любители и имаше всеки ден колоездачи.
   а мога д ти кажа че брули такъв вятър (постоянно) че ще им стъжни живота.
   иначе първия годин етап е 9-и паветата на север :)

    1. там работата е ясна! БМЦ ги отнася с разлика. Лошото е, че това е по всяка вероятност последният сезон за този отбор, като умря генералния спонсор парите секнаха резко :(

     1. Там не е въпроса кой ше ги отнесе, а кой колко ще губи, в тоя етап трудно ще спечелиш Туа, ма кат нищо можеш го загубиш, макар че да говорим за победители и победени след едва третия етап е признак на ниска спортна култура, но етапа е доста важен :)

      1. на бмц тва ще им е ръката тая година, иначе участие на олимпийския принцип

        1. много ми се ще, ма на втората седмица реалностите стават други :(

  1. Ем нормално, те реално нямаше за какво да го наказват, нямат никви доказателства от УАДА, тва на Асо беше мега грозна простотия, видиш ли Фрум виновен, че франсетата вече 30 и кусур години не могат спечелят Тура

   1. ти кажа фруум кога и да го накажеш винаги ще е късно. а че франсетата правят вси1ко възможно да добутат някой до подиума е друг въпрос :)

    1. Всеки в съвременния спорт зоби и Фрум не е изключение, Барде сигур разчита на чистия планински въздух, че две години подред е в тройката на Тура :)

  2. май да :( Организаторът на Тур-а и Вуелта-та АСО го били баннали от учстие в тура, но после международния велосъюз вдигнал забраната за участие....

   тя година за първи път от 10 и повче години немската телевизия реши отново да предава пряко тура след като се оттегли заради скандала с амстронг.... и сега тия пак ще се окендзат щото нямат куреж да накажат кениеца и големите му спонсори от скай...

     1. ега го екстрадират в кения, ма нема кво да му ядат там канибалите, он само рагу и зъби

  3. не бих са очудил ако и Милан управдаят
   само некой да пошепне на китаиския бизнесмен кокло и на кого да шари

 7. цел денъ статуя за фармацевтиката
  направо сам по- тресенъ
  пак излазям и отивам на врътележките лебедите виенското и патетата
  дори теса по интерестни от вас

  1. Верно човек кат одъртее са вдетенява, ма чак па до вътележки да стигнеш :)

  1. кота боли пишлето ве
   подобре ли е онаа измет хрвати или швеци да стани сш

 8. Мач за Уилямс 6-1 6-4, много добър втори сет за нашата, четири мача на Уимбълдън са си добро постижение

 9. Ювентус дава 300 милиона евро за Кристиано Роналдо

  Закривай! И изкушението, и изкусения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *