Александър Томов пред ТОПСПОРТ: Късмет имат, горките левскари, че не се завръщам отново в ЦСКА!

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов днес става на 66 години. Именно под негово ръководство „червените“ спечелиха последната си титла за момента. През 2008-а година ЦСКА стана шампион, с 16 точки разлика пред втория – Левски. След това обаче, лицензът за Европа им беше отнет и така „сините“ тръгнаха да атакуват Шампионска лига. Но атаката им се превърна в… отпадане от БАТЕ (Борисов).
По време на втория си престой на „Армията“, Томов в тандем със Стойчо Младенов постигна 6 поредни победи над Левски
Днес 66-годишният бивш ръководител на ЦСКА с 16 точки пред Левски и 6 поредни успеха във Вечното дерби се съгласи да отдели от времето си за читателите на ТОПСПОРТ.
Г-н Томов, честит празник! Как ще го отбележите в условията на извънредно положение?

– Благодаря Ви! Спазвам стриктно правилата. У дома съм, но трябва и да се работи. И сега съм пред компютъра и работя. Дисциплиниран съм. Празникът ще бъде отбелязан вкъщи, със семейството. Със съпругата ми и малкия Сашко. Днес съм още по-щастлив, защото преди малко разбрах, че в далечна Австралия ми се е родил внук. Точно на рождения ми ден! Много съм щастлив!

И той да Ви е жив и здрав, много да Ви радва! При Вас ЦСКА спечели последната си титла. Минаха много години, а нова няма. Защо така?

– Не знам защо. ЦСКА без титла е нищо! ЦСКА трябва да бъде шампион или най-малкото да е вицешампион. Не знам какво се случва в клуба. Чета в медиите, че се готви чистка на чужденците. Аз винаги съм бил фен на българското. Моите любимци ги знаете – Вили Димитров, Сашо Тунчев… Да не изброявам всичките момчета, с които станахме шампиони. 16 точки пред големия съперник Левски! Това е нещо голямо! Но да припомня и за втория ми престой в клуба. ЦСКА водеше с 6 точки на Лудогорец и оставаха плейофите. Идваше нова титла. Тогава знаете какво стана – изгониха ме!
Манджуков и Инджов ли?

– От горните етажи ме принудиха да им дам акциите. Те двамата фалираха клуба. Имаха планове, как да им излезе по-евтино да издържат клуба. Накрая планът им беше глупав, не евтин. А през 2008-а година имахме невероятен отбор. Бях се разбрал с легендата на футбола Лотар Матеус да стане спортен директор на ЦСКА. Това се случи по време на шоуто на „Армията“, което събра хиляди. Игра се мач между легенди на ЦСКА и на националния отбор, мисля че завърши 6:6. Матеус водеше националите тогава. И щеше да дойде да работи в ЦСКА…

Това ли е голямата Ви болка – че ЦСКА не игра в Шампиоска лига през лятото на 2008-а година?

– 16 точки пред Левски! Станахме шампиони по категоричен начин. Получих поздравления за титлата от Пеле и Мишел Платини. От тях получих, но не и от Станишев. Решението да отнемат лиценза на ЦСКА беше от най-високо ниво. Беше силово и репресивно отношение към най-успелия български футболен клуб. Взеха ни титлата и я дадоха на Левски. Безпрецедентно решение! Политиката се намеси във футбола. И до днес не знам за какви нарушения става въпрос и какви такси за лиценза не са платени.
Гледам, във „Фейсбук“ днес Ви честитят основно левскари…

– Милите те! Късмет имат, горките, че не се завръщам отново в ЦСКА! Защото, знаете добре, не са само онези 16 точки разлика. При втория ми период ги бих 6 пъти поред. Помня всеки от въпросните мачове. С Лудогорец е друга история. Не ми се говори сега за нея. ЦСКА и Левски са грандовете, емблемите на нашия футбол. Аз уважавам Левски като най-големия съперник на ЦСКА и заради това ги биех толкова много (смее се). Ако срещахме само Левски по мое време, винаги щяхме да сме шампиони.

Как се чувствате на 66 години?

– В отлична футболна възраст съм (смее се)! И сега изкарвам 100 на „21“. И то само с левия крак. Не падам за дузпи. Щастлив съм. Важното е всички да сме здрави. Ето, чувате го сигурно – до мен е малкият Сашко. Казах вече и за добрата новина, че станах дядо.

Няма да Ви отнемам повече от времето. Бъдете здрав и весел празник!

– Благодаря за внимамието! И вие бъдете здрави. Скоро отново да гледаме футбол, спорт…

171 коментара по статията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *